• Početna>
  • Vesti>

Dijalog u Briselu: Priština ne želi da razgovara o ZSO

U Briselu su nastavljeni razgovori Beograda i Prištine o primeni sporazuma o pravosuđu, slobodi kretanja i telekomunikacijama. Delegacija Beograda koju predvodi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić najavila je da će pokrenuti i pitanje ZSO, ali Priština saopštava da o tome neće biti reči u ovoj rundi razgovora.

Glavna tema u razgovorima je primena sporazuma o telekomunikacijama. O tome je ranije ovog meseca postignut dogovor koji pordrazumeva seriju konkretnih koraka i poteza koji Beograd i Priština treba da sprovedu ovih dana kako bi sporazum bio primenjen do sredine decembra.

Priština bi, prema sporazumu, do sutra, 29. novembra, trebalo da sprovede sav neophodni tehnički i administrativni posao kako bi imovina “Telekoma Srbije” bila uknjižena kao imovina nove kompanije MTS na Kosovu.

Ako ti elementi sporazuma budu primenjeni u skladu sa dogovorom, Beograd bi do 3. decembra trebalo da Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji pošalje saglasnost da se za geografsku oblast Kosova dodeli novi pozivni broj +383.

Sprovođenje ovih koraka biće odlučujuće i za otvaranje novih poglavlja u pregovorma o članstvu sa EU.

Poglavlja 5, 25 i 26 mogla bi da budu otvorena 13. decembra, ali, kako saznajemo u diplomatskim izvorima, Nemačka i druge zemlje članice daće saglasnost za tu odluku tek posle 3. decembra, nakon procene da su glavne stavke sporazuma o telekomunikacijama i primenjene.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još