Đurić: Srpski nacionalni identitet izvire sa KiM

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić posetio je danas štand Zemljoradničke zadruge Zubin Potok na Sajmu etno hrane i pića na Beogradskom sajmu, i poručio da srpski nacionalni identitet izvire sa Kosova i Metohije.

Navodeći da je tradicija vodič, a ne tamničar, Đurić je okupljenima na tom štandu rekao da za Srbe tradicija nije nešto što nas drži okovane u prošlosti već nešto što nas sabira, okuplja i čini nas snažnijim da odolimo izazovima sa kojima se kao narod suočavamo, a posebno na KiM.

Kako je naveo, Srbi na KiM koji učestvuju u radu kulturno umetničkih društava, zavijačajnih i nacionalnih organizacija čuvaju i od zaborava otimaju ono što je okosnica i srž srpskog nacionalnog identiteta.

“Naša želja, želja Vlade Srbije je da da svoj doprinos očuvanju srpske tradicije, identiteta i srpskog narodnog duha i na KiM i svugde gde žive naši ljudi”, kaže Đurić i navodi da Srbi sa KiM na najlepši način predstavljaju srpsku tradiciju, istoriju i kulturu.

On je pozvao sve građane Srbije koji mogu i žele da posete KiM i obiđu srpske svetinje, srpske manastire, srpske srednjevekovne gradove, poput Novog Brda, Zvečana i carskog Prizrena koji, kaže, svojim postojanjem i tradicijom svedoče istoriju i tradiciju srpskog naroda na KiM.

“Posetom KiM i narodu na KiM nećete imati nikakvu dilemu da je KiM bila, jeste i biće u srcima Srba deo Srbije i deo srpskog nacionalnog bića”, rekao je Đurić.

Poželeo je dobrodošlicu svima na KiM, kako kaže, u srce Srbije koje kuca živo, snažno i jako i napaja duhom i snagom ceo srpski rod.

 

Izvor: Tanjug

Comments