Druga nagrada za Miloša Damjanovića na 60. književnom konkursu Saveza jevrejskih opština Srbije

Na 60. jubilarnom nagradnom književnom konkursu Saveza jevrejskih opština Srbije, rad doktoranda na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, istoričara Miloša Damjanovića, osvojio je drugu nagradu, dok će još jedan njegov rad biti otkupljen za istorijski muzej u  Beogradu. Ovo nije prva Damjanovićeva nagrada na ovom konkursu koji važi za jedan od najstarijih književnih konkursa u Srbiji koji se održavaju  u kontinuitetu.

Nagrađeni rad “Holokaust na Kosmetu – studija slučaja: Kosovska Mitrovica” bavi se prikazom Holokausta u Kosovskoj Mitrovici, sa svim specifičnostima i konkretnostima koje su se zbile na ovom prostoru. U radu se istovremeno, pored informacija o žrtavama i zločincima, iznose podaci i o pojedincima koji su spasavali progonjene Jevreje.

Drugi rad donosi rezultate istraživanja po pitanju jezičkih promena kod kosovskometohijskih Jevreja koje su nastupile posle Balkanskih i Prvog svetskog rata, odnosno smene osmanske jugoslovenskom vlašću.

“Za mene kao autora ovo je ilustrativan primer naučne i stručne afirmacije dobijene od najrelevantnijih nacionalnih predstavnika. Ona pruža dodatni podstrek i motivaciju da nastavim u istom pravcu, bez obzira na nerazumevanje i nedostatak podrške lokalne sredine,” naveo je u izjavi za KoSSev Miloš Damjanović.

Miloš Damjanović, istoričar u čijem fokusu istraživanja je jevrejsko pitanje nagrađen je na istom konkursu i 2014, kao i 2011, takođe za radove o Jevrejima s Kosova i Metohije.

O nagradama na ovogodišnjem konkursu odlučivao je žiri u sastavu prof. dr Milan Ristović, književni kritičar Bogdan A. Popović i književnik Filip David.

Izvor: Kossev

Comments