• Početna>
  • Vesti>

Pritvorenici u Kosovskoj Mitrovici nastavljaju štrajk glađu

Zatvorenici u Pritvorskom centru u Kosovskoj Mitrovici nastavili su danas štrajk glađu koji su započeli u subotu nakon što su četvorica Srba iz ove ustanove premešteni u zatvor koji se nalazi nadomak Podujeva.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je Tanjugu da je zatvorska ustanova kod Podujeva zatvor, a ne pritvorska jedinica i da su premešteni Srbi pritvorenici, a ne zatvorenici odnosno da neki od njih imaju izrečene prvostepene presude koje nisu pravosnažne.

“Jedan od njih je čovek koji je pre nekoliko dana po međunarodnoj poternici izručen iz Crne Gore i protiv njega postupak tek sada počinje. On je pritvorenik na samom početku postupka i morao je da bude u Kosovskoj Mitrovici kao i ovi drugi jer je u Kosovskoj Mitrovici zatvorska ustanova namenjena izdržavanju pritvora i izdržavanju zatvorske kazne”, rekao je Vlajić.

Potvrdio je da je u znak solidarnosti sa ostalim zatvorenicima štrajk glađu započeo i Oliver Ivanović kome nije prvi put da se na ovakav korak odlučuje.

“Ivanović odlično zna kako je to biti u pritvoru gde ne možete da govorite svoj jezik, gde nemate kome da se obratite i gde dane provodite u strahu”, kazao je Vlajić.

U Pritvorskom centru u Kosovskoj Mitrovici nalazi se oko četrdesetak pritvorenika koji traže garancije da neće završiti u nekom od kosovskih zatvora gde nema zatvorenih Srba i gde kao zatvorsko osoblje ne rade Srbi.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još