• Početna>
  • Vesti>

Trajković: Opština Gračanica nema novca za nadoknadu štete nastale u poplavama

Nakon poplava koje su pogodile pojedina mesta na centralnom Kosovu situacija na terenu je stabilna i voda je počela da se povlači, kaže za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi Vladica Trajković.

Voda se skoro povukla i iz dvorišta OŠ “Miladin Mitić“ u Lapljem Selu i nastava se odvija po planu i programu.

Trajković ističe da poplave, koje su usled obilnih padavina pogodine pojedina domaćinstva u Lapljem Selu, Ugljaru, Skulanevu i Suvom Dolu, nisu pričinile veću materijalnu štetu i dodaje da Opština Gračanica nema sredstava u budžetu za nadoknadu štete.

“Mi smo se ranije obraćali Ministarstvu da nam da sredstva kako bi pomogli ljudima, međutim, nismo naišli na razumevanje. Opština Gračanica ulaže svoj budžet iz kapitalnih investicija za prokopvanje rečnih korita i kišnih kanala kako bi se sprečila obilnije poplave“, objašnjava Trajković.

Trajković kaže da su domaćinstva u pojedinim mestima na centralnom Kosovu poplavljena zbog toga što se dvorišta nalaze ispod nivoa reke, ali i jednim delom zbog nemarnosti meštana.

“U Ugljaru se dvorišta pune vodom zbog toga što su niža u odnosu na put i reku Prištevku… U Lapljem Selu je, na primer, došlo do izlavanja jednim delom i krivicom meštana koji su prilikom čišćenja bašti bacali smeće iz kojeg nadolazi voda iz pravca Ajvalije i Čaglavice“, kaže Trajković.

Kiša koja je prethodna dva dana padala na centralnom Kosovu poplavila je veliki broj dvorišta, a došlo je i do izlivanja kanalizacije. Pojedinim meštanima voda je prodrla i u kuće, a najteža situacija je bila u dvorištu OŠ “Miladin Mitić”, gde je zbog poplava otkazana nastava.

Izvor: KIM

Foto KIM

Comments

Pročitaj još