• Početna>
  • Vesti>

Švendiman u PR i BG, o principima i saradnji, ne o postupcima

Specijalni tužilac za zločine OVK na Kosovu 1998. i 1999. godine, Dejvid Švendiman, koji boravi u poseti Prištini, a zatim i Beogradu, neće tokom posete govoriti o sudskim postupcima, već mu je namera da uspostavi čvrstu saradnju sa sudovima, saznaje Tanjug.

Kako navodi Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, Švendiman bi u Beogradu trebalo da razgovara s političarima o principima i proceduri saradnje sa Specijalnim sudom, a s ljudima iz Tužilaštva za ratne zločine o detaljima saradnje, pre svega i vezi s dokumentima koji su već bili dostavljeni i u vezi s obezbđivanjem svedoka.

“Tu je problem malo ozbiljniji, jer se veći deo svedoka oseća bezbednosno ugroženima. Većina njih očekuje zbog toga posebnu zaštinu i veću sigurnost pa se razmatra mogućnost da pojedini od njih daju iskaze putem linka, dok će neki putovati u Hag”, kaže Janjić u izjavi Tanjugu.

Prema pisanju prištinckih medija, međutim, ključni svedoci s porodicama još prethodnih godina prebačeni su u zemlje zapadne Evrope, u SAD i Kanadu, te će oni, kako navode, sasvim izvesno svedočiti putem linka.

Janjić kaže da samom sudu u Hagu nisu sasvim spremni za početak suđenja, te tvrdi da se to neće dogoditi pre kraja ove godine.

“Jedno je problem njihove adminstracije koja praktično završava ovu finasijsku godinu, pa se početak tako važnog posla ne uklapa u takav raspored, ali međunarodna zajednica takođe kalkuliše da li je bolje da suđenja počnu pre ili nakon kosovskih izbora”, navodi Janjić.

Ipak, kaže, glavni deo posla Švendiman je ovog puta obavio u Pristini, gde se, dodaje on, nalazi većina osumnjičenih za ratne zločine, ali i najveći deo svedoka.

“Uostalom, tamo su i najveća očekivanja od tog suda, i pozitivna i ona negativna”, primećuje Janjić.

Na Kosovu je, inače, više puta nagoveštavano da bi početkom sledeće godine Specijalni sud za ratne zločine OVK mogao podići prve optužnice, da će među optuženima naći i neke važne političke figure, te pojedini bivši komandantia Oslobodilačke vojske, a spekuliše se da bi među jima mogli biti Hašim Tači i njegove partijske kolege.

S druge strane, Tanjug nije mogao da dođe do informacija u srpskom Tužilaštvu na kojim istragama bi ono moglo da insistira.

Švindeman će se, prema pisanju prištinskih medija, do kraja ove sedmice u Beogradu sastati sa zvaničnicima Vlade Srbije, predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine i predstavnicima međunarodne zajednice.

On se u ponedeljak u Prištini sastao sa glavnim tužiocem Aleksandrom Ljumezijem u poručio da će se u svom mandatu voditi isključivo činjenicama i zakonom, te da će svoj posao raditi bez straha i pristrasnosti.

Ljumezi je izrazio svoju spremnost da doprinese jačanju vladavine prava na Kosovu i Metohiji i ponudio Švendimanu punu saradnju sa svoje strane.

Švendiman se u Prištini sastao i sa šeficom Euleksa Aleksandrom Papadopoulou i drugim predstavnicima međunarodne zajednice, a u međuvremenu, prema pisanju Koha Ditore, vlada u Prištini donela je odluku da izdvoji milion i po evra za odbranu odbranu bivših pripadnika OVK, što su pozdravile sve kosovske političke partije.

Pre nego što je 1. septembra imenovan za glavnog tužioca za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu 1998. i 1999, Švendiman je bio na čelu Specijalnog istražnog tima, koji je formiran 2011. kako bi vodio nezavisnu istragu o optužbama koje je Dik Marti izneo u izveštaju SE o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Kao tužilac Euleksa za istragu ratnih zločina i trgovinu ljudskim organima Švendiman je tada izjavio da namera da se formira sud za ratne zločine na Kosovu dokaz približavanja istrazi o navodima SE iz 2011. godine.

Njegov prethodnik na mestu tužioca za ratne zločine, Džon Klint Vilijamson izjavio je na kraju istrage u julu 2014. da veruje da ima potvrde za “desetak” slučajeva trgovine ljudskim organima od strane pripadnika bivše paravojne albanske OVK, kao i da taj broj može biti i nešto veći.

Novoformirani sud za zločine OVK zasedaće u Hagu, a u njemu će odlučivati međunarodne sudije i tužioci.

 

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još