• Početna>
  • Vesti>

Apostolova u Kosovskoj Mitrovici: Most otvoren do kraja godine

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Natalija Apostolova, obišla je danas radove koji se u Kosovskoj Mitrovici izvode na projektima finansiranim sredstvima Evropske unije.

U pitanju su projekti izgradnja autobuske stanice, renoviranje Doma zdrtavlja i projekat Zelena Mitrovica.

Apostolova je danas izjavila  da je svečano otvaranje glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici planirano do kraja godine i da se nada da će projekat njegove revitalizacije biti uspešno završen.

“Most na reci Ibar je simboličan projekat, nadam se da ćemo ga uspešno završiti. To će biti simbol normalizacije odnosa i doneće puno konkretnih koristi za obe zajednice koje žive sa obe strane tog mosta”, rekla je Apostolova.

Apostolova je izrazila zadovoljstvo što je njena prva zvanična poseta, otkako je stupila na duđnost specijalnog EU predstavnika, upravo poseta Mitrovici.

“Pre svega, čitav razvoj severnog dela Kosova je bitan za nas u EU. Od posebne je važnosti ne samo zbog pregovora u Briselu, već i imajući u vidu institucionalnu integraciju  za šta imamo dobar primer ovde u Mitrovici. Znate da je EU evra za razvboj ovog dela KOsova i to u vidu socio-ekonomskih proekata, infrastrukturnih projekata, obrazovanja, zdravstva, kulture ali I iz oblasti jačanja lokalnih institucija”, rekla je Apostolova..

Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica zahvalio je ovom prilikom  Evropskoj uniji na sredstvima koje je iztdvojila za projekte koji će umnogome podići kvalitet života građana Mitrovice.

“Rezultat naše saradnje već je vidljiv na terenu. Ovde imamo jednu autobusku stanicu koja će biti reprezentativna a tu su I projekat renoviranja Doma zdravlja I podizanje još jednog sprata kao I projekat Zelena Mitrovica u okviru kojeg se obnavlja 14 gradskih parkova I igrališta”, podsetio je Rakić I dodao da su započeti radovi  i na izgradnji nove vatrogasne stanice, a da se početkom sledeće godine očekuje početak gradnje novog doma kulture, nove zgrade opštine i nove zgrade univerziteta.

Apostolova i Rakić su se složili da dinamika radova nije na zadovoljavajućem nivou ali da će kako je rekao gradonačelnik Rakić  “pritisnuti izvođače” da rok koji je zacrtan bude i ispoštovan.

“Moram da budem jasna. Neki od projekata na severu Kosova koje implementiramo ne idu željenom brzinom, postoje vrlo bitni evropski kriterijumi za implementaciju koji moraju biti sprovedeni i ispoštovani kada implementiramo ovakve projekte”, rekla je Apostolova.

Apostolova se tokom posete Kosovskoj Mitrovici sastala sa gradonačelnicima četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

FOTO: Tanjug

Comments

Pročitaj još