Đurić: Odluka o konfiskaciji “Trepče” nevažeća, predložiću hitnu sednicu Saveta bezbednosti

Odluka prištinskih vlasti o “Trepči” je pokušaj da se dovrši etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Ističe da je odluka o konfiskaciji “Trepče” nevažeća za Vladu RS i njene građane. Đurić je rekao da će Vladi Srbije predložiti da u ponedeljak zatraži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o otimanju srpske imovine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je na konferenciji za medije u Vladi Srbije da je odluka privremenih institucija u Prištini o konfiskaciji “Trepče” nevažeća za Vladu Republike Srbije, njene institucije, privredne subjekte i za građane RS.

“Odluka je nevažeća i ne proizvodi pravna dejstva, ni posledice kada je reč o radno-pravnim odnosima, dužničko-poverilačkim odnosima i drugim obligacionim odnosima koje kombinat ima”, rekao je Đurić dodajući da odluka prištinskih vlasti nije važeća u našem sistemu.

Najavio je da će Vladi Srbije predložiti da u ponedeljak zatraži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN “o otimanju srpske imovine i kršenju rezolucije 1244 na kojoj počiva mir i stabilnost u regionu”.

“Ako o tome ne žele da razgovaraju u Briselu, moraće da se razgovara u UN”, rekao je Đurić ističući da odluka kosovskog parlamenta predstavlja i udar na temelje Rezolucije 1244, kojom je uspostavljen mir u pokrajini.

Poručio je onima koji su nelegalno doneli odluku o konfiskaciji “Trepče” da nikada neće imati “Trepču”.

“Ti ljudi nikada neće biti neko u tim institucijama, a oni koji su doneli nelegalno odluku o ‘Trepči’, nikada neće imati ‘Trepču’, i lako bi moglo da se desi da albanski političari koji su bili najglasniji povodom pokušaja konfiskacije ‘Trepče’ ostanu bez fotelje”, istakao je Đurić.

Istakao je da je za njega lično neprihvatljivo što EU ćuti o konfiskaciji “Trepče”, dodajući da se Beograd više puta zvanično obraćao Briselu, ali da oni ćute o temi koja je od suštinskog značaja za odnose Beograda i Prištine, iako su odgovorni za dijalog.

Podsetio je da ovo nije prvi put da se pokušava pljačka u “Trepči”, ukazujući da je nacistička mašinerija za vreme Drugog svetskog rata to pokušala svesna mineralnih resursa, jer “Trepča” predstavlja žilu kucavicu našeg naroda na širem području, ne samo Kosova i Metohije već i Raškog okruga.

“„Kao i tada svaki pokušaj da se ‘Trepča’ u budućnosti otme i oduzme od onoga kome pripada završiće se na isti način. Ovo nije samo udar na jedno preduzeće, već i udar na pravo jednog naroda da postoji“”, uveren je Đurić.

Naglasio je da su na “Trepčinoj” zemlji izgrađena naša naselja, kuće, u rudnicima radi više hiljada naših radnika, koji hrane svoje porodice.

“Trepča” je, prema njegovim rečima, izgradila i održala generacije ne samo Srba, već sve koji su harmonično radili u tom kombinatu.

“Pokušaj otimanja resursa i u centralnoj Srbiji”

Đurić je naveo da pokušajem konfiskacije “Trepče” prištinske vlasti pokušavaju oteti ne samo imovinu Srbije na području njene pokrajine, već i mineralne resurse u centralnoj Srbiji, pošto se 60 do 70 odsto nalazi na teritoriji centralne Srbije.

To je, kako je rekao, u suprotnosti sa zdravim razumom, a ne samo politikom i pravom.

Đurić je ukazao da su bilansne rezerve olova i cinka “Trepče” 51 miliona tona, što je imovina vredna desetine milijardi evra, a čija eksploatacija može da se vrši generacijama.

„Samo na severu Kosova imovina premašuje nekoliko stotina miliona evra“, dodao je Đurić ukazujući da su vlasnici “Trepče” Akcionarski Fond za razvoj Srbije, “Geneks”, Jugobanka, Progres, Dunavbanka, EPS, 14. Oktobar Kruševac, Termoelektro Beograd, “Ratko Mitrović Požega”, Luka Bar Beograd.

Đurić je rekao da lično smatra da je bilo loše što je dijalog o Kosovu i Metohiji premešten iz UN, jer bi nam bilo neuporedivo lakše razgovarati u ambijentu u kojem bi bilo više nepristrasnih, odnosno onih koji nisu priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ukazao je da je Isa Mustafa uputio jasne pretnje najavivši da “Trepča Sever” neće postojati.

„Smatra da se prevario jer hiljade radnika “Trepče” neće prestati da postoje, niti naša podrška njima, naša borba da živimo, sačuvamo što je naše. “‘Trepča će biti tamo, a jedino neće biti on u toj ‘Trepči’, niti doći da je vidi, poseti ili zauzme. Narod će znati da zaštiti svoju imovinu“, uveren je Đurić.

Takođe je podsetio da se godišnja proizvodnja i iskopavanja nalaze u stalnom porastu na severu, i da je svake godine bila veća za nekih 20 odsto.

“Prošle godine je proizvodnja iznosila 210.000 tona. Od te rude koja je plasirana na svetsko tržište, prošle godine, bez bilo kakvih subvencija, živelo je više od 3.000 radnika ‘Trepče’. Toliko je to značajan ekonomski resurs”, objasnio je direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je dodao da je zahvaljujući odluci premijera Aleksandra Vučića da se pomogne razvoju “Trepče” započeta studija izvodljivosti za izradu nove fabrike akumulatora i baterija, što je najavljeno prilikom njegove posete severu pokrajine pre nekoliko meseci.

Đurić je, takođe, kritikovao što Priština želi da napravi određene presedane kako bi se dočepala Gazivoda i kompletne energetske mreže.

“Ta mreža nije imala ni istorijske veze sa pokrajinom. Sever je uvek bio priključen na Elektrosrbiju iz Kraljeva. Oni bi sve to hteli da uzmu i odbijaju registraciju preduzeća koja smo dogovorili, kao što je Elektrosever. Elektrokosmet, uključujući i ‘Trepču’, koji je važan snabdevač strujom, i Elektrosrbija iz Kraljeva nastaviće da snabdevaju naše građane na severu Kosova strujom”, najavio je Đurić.

Upitan kada će posetiti Kosovo i Metohiju Đurić je podsetio da je pre par dana rekao „u narednih nedelju dana“ i da ga treba držati za reč.

Kosovski parlament usvojio je noćas u drugom čitanju nacrt zakona o “Trepči”. Od 93 prisutna poslanika 79 je glasalo za, 14 je bilo uzdržano. Poslanici Srpske liste napustili su skupštinsku salu nakon usvajanja nacrta zakona.

Izvor: RTS

Foto: RTS

Comments