• Početna>
  • Vesti>

Odbornici četiri opštine sa severa KiM: Nema sprovodivog zakona o Trepči bez dogovora sa pravim vlasnicima

Odbornici  četiri opštine sa severa Kosova , n današnjoj hitnoj  sednici sazvanoj  povodom aktuelene situacije oko RMHK”Trpča” , usvojili su zaključke u kojima se oštro protive predlogu nacrta zakona o Trepčii i zahtevaju njegovo momentalno povlačenje iz procedure.

“Pozivamo vlasti u Prištini, da o ovom pitanju  razgovaraju sa menadžmentom Trepče-Sever kao i sa predstavnicima zaposlenih, tj, Sindikatom Trepče i pravim  nlasnicima kombinata”,navodi se u  zaključcima.

Odbornici su se složili da ce se svako donošenje odluke po pitanju pravnog statusa “Trepče”  bez dogovora smatrati ništavnimi nesprovodivim na teritoriji četiri opštine na severu Kosova.Zajedničkoj sednici koja je danas održama u Zvečanu prisustvovali su članovi rukovodstva  Trepče, gradonačelnici i predsednici Skupština  Opština  ,predstavnici Srba u kosovskim institucijama ,  a od ukupno 86 odbornika prisusvovao je 61.

Prisutnim odbornicima se obratio generalni direktor RMHK Trepča jovan Dimkić koji je pojasnio kompletnu situaciju oko nacrta zakona i izmena koje će nastupiti ukoliko se dopusti sprovođenje ovakvog zakona.

“Ovo nije samo pitanje Trepče i ako se ova destruktivna praksa Prištine ne prekine slede dalji koraci oko otimanja srpske imovine” upozorio je Dimkić.

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izneo je niz nepravilnosti koji su prethodili stavljanju na dnevni red donošenje zakona o Trepči, i istakao da je rešenje u razgovorima i iznalaženju rešenja po principu koncenzusa.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je danas u Zvečanu da se donošenjem Zakona o Trepči ekonomski ugrožava sever Kosova i pozvao međunarodnu zajednicu da to spreči.

Zakonom o Trepči sever Kosova se želi dovesti do prosjačkog štapa izjavio je Rakić na zajedničkoj sednici.

“Jednostrane odluke koje budu donete bez razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije , sindikata i menadžmentom Trepče smatraćemo ništavnim i neće biti moguće njihovo sprovođenje na severu Kosova i Metohije”, rekao je Rakić.

Gradonačalnik Severne Mitrovice pozvao je međunarodnu zajednicu da da sopstveni doprinos i spreči donošenje ove, kako je rekao, “skandalozne odluke”.

Comments

Pročitaj još