• Početna>
  • Vesti>

I. Simić: Kada bi ZSO imala ovlašćenja NVO, odavno bi bila formirana

Kada bi Zajednica srpskih opština zaista imala ingerencije nevladine organizacije, kako albanski zvaničnici obmanjuju svoj narod, oni bi odavno i izradili statut i formirali Zajednicu, izjavio je odbornik Srpske liste u SO Severna Mitrovica Igor Simić. On je gostujući u emisiji „Odgovor na dogovor“  Radio Kosovske Mitrovice istakao da je ZSO realnost koju trenutno koče Albanci.

„Oni kažu da ne žele Republiku Srpsku na Kosovu ali njihovo dosadašnje delovanje pokazuje da oni ne žele ni Srbe na Kosovu  jer vidite odnos kosovskih institcija prema srpskom jeziku,srpskom građaninu,  prema srpskoj imovini, imovini srpskih kompanija. Mi moramo da neđemo način da zaštitimo svoje interese na polju bezbednosti, ekonomije, razvoja.  Zajednica srpskih opština je primer kako to možemo uraditi“, naglasio je Simić i dodao da ne raspolaže informacijama o tome da li će to biti „Republika Srpska“ ili neki poseban entitet ali da je potpuno izvesno da će Srbi imati svoju autonomiju u smislu odlučivanja o sopstvenim životima – dovoljno da mogu da se osećaju bezbedno i da planiraju svoju budućnost ovde.

Komentarišući Sporazum o slobodi kretanja koji podrazumeva  otvaranje glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici za motorni saobraćaj, Simić je podvukao da to nikako nije idealno ali je trenutno, jedino moguće rešenje.

„Ja uveravam građane da će gradonačelnik Goran Rakić sa komandirom policijske stanice  i svim relevantnim faktorima nastojati da se stvori  maksimum bezbednosti za normalno funkcionisanje grada“, kaže Simić i iznosi mišljenje da su predstavnici međunarodne zajednici prilično jasno stavili do znanja albanskim političarima da se ne smeju igrati sa bezbednošću severnog dela Mitrovice.

Simić je istakao da ne očekuje da seponove  scene od pre dve godine, kada su ljudi sa sirenama prelazili most i iritirali građane.

„Očekujem od kosovske policije da predupredi sve moguće situacije u kojima  bi bezbednost građana  i mir mogli biti ugroženi“, dodao je Simić.

Govoreći o radu skupštine opštine Severna Mitrovica  gde ima mandatr odbornika, Simić je konstatovao da danas u odnosu na prethodnu gopdinu, skupština funkcioniše mnogo bolje.

„Bilo je mnogo birokratskih problema da bi se sve to stavilo na noge, ali sada je to završeno. Ja moram da istaknem veliku ulogu gradonačelnika Gorana Rakića u tome. Sastanci, kojima ponekad i ja prisustvujem su mučni. Vi dobijete protokolarno obećanje i potpisivanje ugovora koji se kasnije opstruišu od strane  ministarstava iz birokratskih razloga koji su neopravdani“, napominje Simić.

On je istakao da se, ispred predstavnika međunarodne zajednice, Albanci deklerativno  zalažu za integraciju Srba i za razvoj srpskih opština ali na terenu nije tako.

„Zaista je veoma teško voditi grad u takvim  uslovima“, podvukao je Simić.

Uprkos tome, grad se menja i napreduje u infrastrukturnom smislu. Simić je podsetio da se radi na velikom broju projekata. Izgradnja autobuske stanice, rekonstrukcija Doma zdravlja, nova Vatrogasna stanica, Sportska hala, javne garaže – samo su neki od projekata koji bi trebalo da, kako naš sagovornik kaže, Mitrovicu pretvore u jedan moderan grad.

Comments

Pročitaj još