• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Branićemo i zaštitićemo Trepču na svaki način

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da prištinske vlasti kroz nacrt Zakona o Trepči žele da nacionalizuju taj kombinat, ali da im to neće proći i da će Beograd braniti i zaštiti Trepču na svaki način.

“Crni oblaci su ponovo nad Trepčom. Na delu je otimanje kombinata, prištinske vlasti pokušavaju da nacionalizaciju Trepču”, rekao je Đurić za RTS.

On je dodao da je potpuno reaktiviran pokušaj od prošle godine kada su prištinske vlasti kroz specijalni zakon o Trepči pokušali da nacionalizuju Trepču, da je oduzmu zakonitim vlasnicima, Fondu za razvoj Srbije i drugim poveriocima.

Podseća da je Beograd više puta tražio da se o Trepči, ali i imovini uopšte razgovara u Briselu, ali da su naišli na “gluve uši prištinskih institucija”.

“Oni ovakvim potezima pokušavaju da otimačinom stave sve učesnike pred svršen čin. Naravno to neće proći, branićemo Trepču, zaštitićemo Trepču na svaki način”, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

On kaže da se nacrt zakona o Trepči niotkuda pojavio i da se nije razgovaralo ni sa srpskim predstavnicima, ni sa rukovodstvom Trepče.

Njime se, kazao je Đurić, predviođa nacionalizacija Trepče, potpuno oduzimanje Srbiji, lišavanje Srba svojinskih prava, upravljačkih prava i što je važno to je grubo kršenje CEFTA sporazuma, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da je to nezapamćeno bezakonje u najavi.

“Mi ćemo već danas pokrenuti procedure. Obevestiti predstavnike EU, pokrenuti arbitražne postupake, ali preduzeti i druge pravne, ali i političke mere. Razgovaramo sa najvišim predstavnicima međunarodne zajednice”, rekao je Đurić.

On dodaje da srpska strana pokušava da podstaknemo razgovore, jer se pitanje imovine mora rešavati kroz razgovore, jer je reč o imovini Fonda za razvoj Srbije, ali i nekih stranih kompanija koje su deoničari.

“Najveći problem i najveći izazov nije samo u stotinama miliona, možda i milijardama evra, problem je više od 3.000 zaposlenih čija bi prava bila ugrožena. Vlada Srbije zaštitiće njihove interese i neće dozvoliti da neko ostane bez zarada i na ulici”, kazao je Đurić.

Podseća da je Trepča za privredu na KiM vital, ali i da se više rudnih ležišta nalazi u centralnoj Srbiji, a da su ulazi samo na KiM.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Đurić je rekao da Begrad pregovara isključivo u interesu Srba sa KiM jer je njihov život i opstanak najpreči, te da proces evrointegracija ne bi trebalo da bude uslovljen rezultatima dijaloga već da prati rezultate sprovođenja sporazuma.

Kada je rec o sprovodenju sporazuma, Đuric kaže da je Beograd uradio mnogo, a da je Priština uradila malo i da je pred njom ogromna obaveza formiranja ZSO.

“Ne možemo mi da uradimo sve a oni ništa, zna se da tako pregovori ne mogu da funkcionišu”, naveo je Đurić.

Upitan da li će ići na KiM, pošto mu je dve nedelje zabranjen ulazak, Đurić je rekao da će ići i da mu to niko ne može zabraniti.

“Neće me niko ućutkati, KiM je sastavni deo Srbije. Neće mi niko zabraniti da idem dole”, zaključio je Đurić.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još