• Početna>
  • Vesti>

Službenici Ministarstva spoljnih poslova Srbije u poseti Kosovu i Metohiji

Službenici Ministarstva spoljnjih poslova (MSP) Republike Srbije posetom manastiru Banjska u opštini Zvečan na severu Kosova, započeli su danas dvodnevnu posetu Kosovu i Metohiji.

Službenici MSP koji koji će zauzimati značajne pozicije u diplomatsko-konzularnim predstavništivama širom sveta u pokrajini borave u organizaciji Kancelarije za KiM sa zamenikom direktora Kancelarije Zeljko Jovićem.

Željko Jović je ovom prilikom rekao da “u ime Vlade Srbije ispred Kancelarije za KiM želim da izrazim zadovoljstvo što smo uspeli da nastavimo sa edukacijom državnih službenika, odnosno svih onih koji su zaposleni u srpskoj administraciji”.

On je istakao da proces opismenjavanja, učenja, stalne socijalizacije važan je i u svakodnevnom životu a da u situaciji kada se jedna država kao što je Srbija nalazi u jednom teškom stanju, stanju neprekidne borbe za svoja prava, prava svih Srba, veoma je važno da oni koji predstavljaju našu državu imaju dovoljno argumenata da svoju državu i svoj narod brane.

,,Ovi ljudi koji su profesionalne diplomate, službenici spoljnjih poslova Republike Republike Srbije i svako od njih narednih godina braniće interese Srbije u nekom od diplomatsko-konzularnih predstavništava širom sveta. Ovaj njihov dolazak je prilika da se upoznaju sa onim što Srbija ovde ima, a Srbija ovde ima mnogo toga, ovo je kolevka, ovi manastiri, ova kulturna baština koja je nepojmljiva a sa druge strane direktan živi kontakt sa ljudima koji žive na ovom prostoru ,, istakao je Jović.
,,Dakle, neće biti u prilici da čitaju iz novina, da slušaju neke prepričane price, ovo je prilika da naše drage i uvažene kolege svojim očima vide ono o čemu samo pričaju i da upravo time pojačaju svoju argumentaciju, da dobiju podstrek da više i jače brane svoj narod i interese srpskog naroda pre svega sa KiM,, rekao je Jović.

Jedan od službenika MSP Aleksandar Janković ocenio je da je za njih važna, ne samo poseta manastiru Banjska nego i ostalim delovima KiM, kako bi se bolje upoznali sa KiM istakavši da će im to mnogo značiti u budućem radu.

,,Zaštita srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji je jedan od prioriteta našeg rada. To je veoma važno ne samo za nas i našu zemlju nego za čitavo čovečansto. Ono što je veoma važno u okviru ove posete je što ćemo imati prilike da se upoznamo sa najznačajnijim znamenitostima i kulturnom baštinom na KiM,, rekao je Janković.

Poseta službenika MSP je prilika da se i srpske diplomate, koje će u narednom periodu aktivno učestvovati u radu međunarodnih organizacija, upoznaju sa prirodnim lepotama Kosova i Metohije, problemima srpske zajednice na KiM, sa duhovnom i kulturnom baštinom KiM, koje će promovisati i štititi na međunarodnoj sceni.
Službenici MSP će obići Prizren, Gračanicu i Veliku Hoču, Prizrensku bogosloviju, manastire Visoki Dečani, Sv. Arhangeli, Gračanica, Pećka patrijaršija, Sabornu crkvu Sv. Ðorđa i crkvu Bogorodice Ljeviške.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još