Đurić: Gračanica – oaza srpskog opstanka na KiM

Narod koji opstaje na ovom prostoru predstavlja jedan od stubova srpskog postojanja na KiM i današnji praznik dobra je prilika da celom srpstvu pošaljemo poruku da Srbija bez KiM nema svoj smisao, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u Gračanici.

Kosovska policija nije omogućila sveštenicima i vernicima litiju glavnom ulicom u Gračanici, povodom praznika Male Gospojine. Litija nakon liturgije prošla je delom oko zidina manastira, ali ne i celom trasom za koju je od policije zatraženo da osigura bezbednost i zaustavi saobraćaj.

Liturgiji koju je služio vladika Teodosije, prisustvovali su direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pedstavnici Srba u kosovskim institucijama, predstavnici lokalnih institucija u Gračanici, koja danas obeležava Dan osnivanja opštine.

“Ovaj praznik danas okuplja mnoge meštane, mnoge pravoslavne Srbe u Gračanici i osim svoje duhovne vrednosti i značaja podseća na to da je opština Gračanica u prethodnih duže od decenije postala jedna od oaza srpskog opstanka na Kosovu i Metohiji”, rekao je Đurić.

Zbog toga, kako kaže Đurić, narod koji opstaje na ovom prostoru predstavlja jedan od stubova srpskog postojanja na KiM i današnji praznik dobra je prilika da celom srpstvu pošaljemo poruku da Srbija bez KiM nema svoj smisao.

“Dakle, srpski narod bez KiM bio bi narod bez sopstvene prošlosti, a narod bez sopstvene prošlosti ne može imati ni budućnost”, istakao je Đurić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još