• Početna>
  • Vesti>

Đurić:Sprečili smo primenu sporazuma iz 2011. i sačuvali tablice

 

“Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da budu sigurni da će država Srbija sa svim svojim institucijama, koje iz godine u godinu bivaju jače i prisutnije, sve više podržavati svoj narod u ostanku i opstanku u pokrajini”.

“Za nas, Srbe na Kosovu i Metohiji je u interesu da stalno imamo iza leđa jaku , snažnu i poštovanu Srbiju i da imamo mir i stabilnost” rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je u intevjuu televiziji Most govorio o nedavnim dogovorima postignutim u Briselu između delegacija Beograda i Prištine i između ostalog rekao da”na našu sreću i ogromnim naporom koji je uložen uspeli smo da ponštimo ukidanje naših tablica, da produžimo važenje statusno neutralnih tablica za još pet godina, da omogućimo da KM tablice i režim njihove upotrebe ostane potpuno neutralan(na severu KiM neće biti nikakvih promena u korišćšenjutoh tablica i za njih neće važiti režim nalepnica na statusne simbole) a što se tiče sprečavanja toga da nama uvedu”proba tablice” sa RKS oznakama od 1. novembra uspeli smo da se to ne desi i da se umesto toga na tablice,sa jedne i druge strane, na prelazima na jugu stavljaju dve neprozirne bele nalepnice na statusne simbole “.

Đurić je to nazvao”vađenjem kestenja iz vatre”i doda da bi njemu bilo laše da je dopustio da 1.novembra nastane potpuni haos , da nam blikoraju ljude i protok robe na prelazima, da nam zabrane tablice KM sa oznakama i grbom Srbije i da kaže da je to sporazum iz 2011. godine koji je dogovorila tadašnja vlada”.
“Ali ja sam osećao ličnu odgovornost da taj problem rešim pre nego on eskalira u nešto što bi moglo da se pretvori, ne samo u problem za funkcionisanje naših građana već i u nasilje “, rekao je Đurić.

Direktor je pojasnio da će i tablice koje izdaje Priština(RKS) bez skidanja sa prelepljivanjem statusnih simbola moći da ulaze na područje centralne Srbije.

“Oni građani koji to budu želeli, moći će u narednih 12 meseci ,da bez ikakvih naknada, registruju svoja vozila na statusno neutralne KS tablice”, rekao je direktor.
Đurić je ocenio da je sporazum iz 2011. godine bio jako loš i dodao da mi ni u ustavu ni u zakonima nemamo osnova da ukidamo naše tablice .

Podsetio je da je 2011. godine bio postignut sporazum kojim je bilo predviđeno ukidanje naših tablica na KiM sa odloženim uslovom od pet godina i prestanak važenja statusno neutralnih KS tablica, što je isticalo 1. novembra ove godine.

“Tu se stav ne završava, tadašnja naša Vlada je prihvatila da naše tablice sa oznakama gradova iz centralne Srbije ne mogu ni da uđu na KiM već je bilo predviđeno da se na prelazima skidaju te tablice i kao što mi za RKS tablice, koje izdaje Priština izdajemo”proba tablice” , tako bi po tom sporazumu iz 2011. i oni nama kačili privremene RKS tablice sa grbom Kosova “, objasnio je Đurić.

Govoreći o dogovoru koji se odnosi na telekomunikacije direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je rekao da se njime predviđa da “Telekom Srbija” ima punu dozvolu za rad na podruju Kosova i Metohiji i za fuksnu i mobilnu telefiniju, da građani bez pozivanja bilo kog pozivnog broja i bez dodatnih naknada mogu da pozovu korisnike u centralnoj Srbiji , da iz Beograda , kao i do sada može da se zove Priština uz broj 038, Kosovsku Mitrovicu 028 i drugi gradovi u pokrajini.

“Ono što je predviđeno sporazumom je da Srbija od Međunarodnoj unije za telekomunikaciju traži još jedan dodatni pozivni broj za KiM kao geografsku oblast i to će u Uniji biti zavedeno kao dva pozivna broja za Srbiju, +381 i +383 kao što na primer Kina i Velika Britanija imaju više pozivnih brojeva”, rekao je Đurić. On je pojasnio da mi ni u stusnom pogledu nismo ništa izgubili a ono čime se Priština hvali je da prilikom poziva iz inostranstva, umesto pozivnog broja Slovenije ili Monaka+386, ili +377, korisnici će sada okretati +383 ako to bude zaživelo”.
Prema Đurićevim rečima “Mi smo dobili nesmetan rad operatera Telekoma na celoj teritoriji KiM”.

“Mi nećemo prihvatiti ono što se njima sviđa iz tog sporazuma pre nego oni omoguće da se kompletna imovina Telekoma Srbije legalizuje i registruje na teritoriji naše južne pokrajine kao vlasništvo Telekoma”, rekao je on i dodao da se radi o desetinama miliona evra i da nikome ne pada na pamet da se sa tim igra.
Đurić je kao važnim ocenio i ti da se ne može prihvatiti da “Priština ima pristup razgovorima i da mogu daih ih prisluškuju što je bio jedan od njihovih zahteva.

“Mi nemam poverenja u njihove institucije i način na koji bi to bilo obavljano a nemamo ni ovlašćenje građana za to”, rekao je Đurić.
Direktor Kancelarije za KiM je dodao da je ostalo sporno pitanje statusa imovine od pre 1999. godine.

“Moramo da povećamo pokrivenost Telekoma Srbije koje je sada dosta loše zahvaljujući tome što je Priština 2011. nasilno sekla predajnike i tako su mnoge srpske sredineu okruženju ostale nepokrivene signalom mobilne telefonije”, rekao je on i pohvalio čelne ljude Telekoma Srbije, koji , kako je rekao Kosovo i Metohiju doživljavaju kao svoje i bore se za poboljšanje kvaliteta svojih usluga u pokrajini.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još