• Početna>
  • Vesti>

Danas nastavak razgovora u Briselu o tablicama i telekomunikacijama

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou održava se i danas u Briselu, a predviđeno je da se nastave razgovori koji se tiču sporazuma o telekomunikacijama i slobode kretanja.

Delegaciju Beograda, koja je od juče u Briselu, predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a pored zvaničnika Kacelarije za KiM i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, u delegaciji Beograda su i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanije ”Telekom Srbija.”

Tokom prethodne runde razgovora, koja je održana prošle nedelje u Briselu, takođe se razgovaralo o slobodi kretanja, odnosno registarskim tablicama za vozila.

Iako je šefica prištinskog tima Edita Tahiri tada izjavila da je postignut dogovor o recipročnom priznavanju registarskih tablica za vozila sa Kosova i iz Srbije, iz EU su potvrdili da do konačnog dogovora još nije došlo i da se očekuje dalje konstruktivno zalaganje obe strane.

Dogovor o privremenim statusno neutralnim tablicama postignut 2011. godine prestaje da važi 1. novembra ove godine.

Srpska strana insitira na produžetku korišćenja statusno neutralnih KS tablica.

Razgovara se i o uvođenju nalepnica kojima bi se prilikom prelaska administrativne linije prelepili statusni simboli na registrskim tablicama vozila.

Comments

Pročitaj još