Kancelarija za KiM osudila napad na Srbina u Orahovcu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila napad na 72-godišnjeg Srbina Stevana Radića, koji je prebijen u Orahovcu jer je branio svoju imovinu.

Kancelarija za KiM podseća da Srbi u Orahovcu i Velikoj Hoči godinama opstaju u teškim uslovima, živeći u atmosferi ograničene slobode kretanja i stalnih provokacija lokalnih Albanaca.

“Ovaj incident u trenutku kada su u toku poljoprivredni radovi među Srbe u tom delu Metohije vraća strah i nespokoj, i bez obzira da li je ovaj konkretni napad etnički motivisan ili je reč o napadu iz koristoljublja, nadležni organi moraju hitno da reaguju kako bi zaštitili srpsku zajednicu u orahovačkoj opštini i vratili joj osećaj sigurnosti”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

U saopštenju se ističe da onaj ko toleriše izazivanje nespokoja kod malobrojnih Srba, koji su uprkos svemu ostali da žive u orahovačkoj opštini, nečinjenjem podržava kreiranje nestabilnosti i atmosfere mržnje.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."