• Početna>
  • Vesti>

Kozarev: Rezultati međunarodne zajednice na KiM skromni

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izjavio je da su rezultati rada međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji u prethodne četiri godine veoma skromni.

Kozarev je kazao da je za takve rezultate verovatno delimično odgovoran i bivši specijalni predstavnik EU na KiM Samuel Žbogar naglasivši da povratka prognnih Srba na KiM u tom periodu gotovo da i nije bilo.

Kozarev je dodao da tom teritorijom i dalje iz senke upravljaju kriminalni klanovi i paravojne strukture proistekle iz terorističke OVK, da su korupcija i nezaposlenost poprimili razmere epidemije a da se Srbi i dalje osećaju nebezbedno i obespravljeno.

“Pomak ka stvaranju funkcionalnog multietničkog društva je zanemarljiv, verski i nacionalni ekstremizam su u procvatu, briselski dogovori se ne poštuju, Euleksove sudije u kazamatu tvrdoglavo drže političkog zatvorenika Olivera Ivanovića”, rekao je Kozarev u intervjuu listu Jedinstvo.

Koliko god kreativni bili, ovakav rezultat nije moguće komentarisati u pozitivnom svetlu i ne mislim da gospodin Žbogar ima mnogo osnova da sa KiM ode zadovoljan, rekao je zamenik direktora Kancelarije za KiM.

On je ocenio da su međunacionalni odnosi na KiM opterećeni mržnjom i nasiljem, i da ako neko tvrdi da to nije osnov problema taj je ili zlonameran ili slep do očiju.

“Tvrditi da Srbi na KiM nisu žrtve sveprisutnog aparthejda, već da su, eto kao i Albanci, žrtve nesprovođenja zakona, nije dolivanje ulja na vatru ali je svakako zanemarivanje požara, a to je jednako opasno i neodgovorno”, upozorio je Kozarev.

Kozarev je govoreći o Zajednici srpskih opština (ZSO) istakao da bez ZSO Srbi neće moći da se zaštite od te agresivne dominacije i biće osuđeni na postepen nestanak sa KiM.

“Tvrditi da u ovoj stvari Srbi treba da imaju sluha za podozrenje albanske strane je besmisleno”, kazao je on.

Kozarev je naglasio da Srbima Zajednica nije potrebna da bi se štitili od marsovaca, već upravo od Albanaca.

“Jedini razlog za nezadovoljstvo koji ekstremniji deo albanske političke elite na KiM može da ima kada je reč o ZSO, jeste činjenica da je ZSO brana realizaciji projekta etnički čistog, monoetničkog Kosova i Metohije. Treba li Srbi da imaju sluha za njihovo nezadovoljstvo? Naravno da ne”, kazao je Kozarev.

Comments

Pročitaj još