• Početna>
  • Vesti>

Upravljački tim zadovoljan odlukom Tačija i Mustafe o započinjanju izrade Statuta ZSO

Članovi Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština potvrdili su danas  odluku kosovskog predsednika Hašima Tačija i premijera Ise Mustafe da se počne sa izradom Statuta Zajednice.

U saopštenju dostavljenom našoj redakciji, članovi Upravljačkog tima  ističu zadovoljstvo što je ova odluka, kako se navodi, „pokrenula sa mrtve tačke“ proces formiranja Zajednice.

„Kolektivna politička prava Srba na Kosovu biće ovom odlukom konačno i u punoj meri uspostavljena nakon svega što se od 1999. godine dešavalo na ovom prostoru. Odlukom vlade u Prištini da hitno uspostavi ZSO biće stvoreni i neophodni preduslovi za povratak hiljada i hiljada Srba u opštine sa srpskom većinom ali i u druga mesta na Kosovu kao i u Metohiji koja je tokom ratnih sukoba bila žrtva najbrutalnijeg etničkog čišćenja“, saopštio je Upravljački tim.

Upravljački tim  smatra da ovakva odluka političkog vrha Prištine pokazuje da Srpska lista nije pogrešila kada je  ušla u koaliciju sa Tačijevom i Mustafinom strankom.

„Njihovom odlukom da podrže hitan početak rada na uspostavljanju ZSO načinjen je veliki i važan prvi korak ka vraćanju poverenja među zajednicama. Ovaj proces će promeniti Kosovo zauvek i nabolje i stvari nikada više neće biti iste. Zvuk srpskog jezika i ćiriličko pismo postaće kao rezultat ove odluke ponovo normalni i u Peći i u Prizrenu i u Đakovici i u Prištini, a srpski narod tako postaje potpuno ravnopravan u upravljanju institucijama i donošenju odluka na Kosovu“, ističu iz Upravljačkog tima.

Članovi Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština borave u Briselu sa zamenikom premijera Ljubomirom Marovićem i delegacijom Vlade RS koju u tehničkom dijalogu sa Prištinom predvodi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Ovaj tim čine čitiri člana:  Vinka Radosavljević, Igor Kalamar, Dejan Radojković i Svetislav Durlević.

Comments

Pročitaj još