Đurić: Izložba o KiM uzburkala duhove

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je izložba “Kosovo i Metohija – 10 koraka” koju je Vlada Srbije organizovala u Parizu, uzburkala duhove u kulturnom životu i na kulturnoj sceni Francuske i Pariza.

To će doprineti naporima Srbije da traži novo razumevanje i kod onih država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, rekao je Đurić Tanjugu posle otvaranje izložbe u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

“Otvaranju ove izložbe prisustvovalo je gotovo 40 ambasadora pri Unesku i predstavnika država. Veliko interesovanje je i u medijima, publicitet je ozbiljan, što govori o tome da je Francuska i te kako zainteresovana za hrišćansko kulturno-istorijsko nasleđe na KiM i da u svetlu savremenih dešavanja imamo prostora da tražimo novo razumevanje i kod onih država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova”, rekao je Đurić.

On je istakao da sve to ukazuje da itekako ima razloga da se u centru gde se donose odluke od značaja za srpski opstanak u Unesku i za očuvanje srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa borimo za to da što više ljudi koji donose odluke, ali i najšira moguća javnost, bude upoznata sa onim što je bit i srž srpske istorije, kulture i identiteta.

“Ako kažemo da su ovde izloženi i plašt svetog kneza Lazara i njegov vladarski pečat i prsten, da su izložene nošnje koje su naše plemkinje i gospođe nosile u 12. i 13. veku, da su na interaktivan i trodimenzionalan način prikazane naše crkve i manastiri i naša istorija kroz vekove”, rekao je Đurić.

“Reći ću i jedan ekskluzivitet – jedna poznata svetska kompanija reklamira svoju multimedijalnu opremu dajući je na korišćenje na ovoj izložbi”, kazao je on.

Đurić je ocenio da će veliko interesovanje koje vlada za otvorenu izložbu “doprineti da se naš narod, naša zemlja, naša kultura, probije tamo gde mora da bude poznata, gde se donose odluke”.

“Ovo nije poslednji korak ove vrste koju ćemo preduzeti, našu borbu smo doneli ovde u srce Evrope, našu borbu za KiM nosićemo širom sveta sve dok ne budemo potpuno upoznali sve one koje treba da upoznamo sa time kakvo istorijsko, moralno, kulturno pravo i svako drugo pravo polažemo na kolevku naše civilizacije, a to je KIM”, rekao je Đurić Tanjugu.

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još