Đurić: Borba protiv ulaska Kosova u UNESCO ne prestaje

Borba Srbije da Kosovo ne bude primljeno u Unesko neće prestati, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u Parizu prilikom otvoranja izložbe “Kosovo i Metohija – 10 koraka”.

“Naša borba neće prestati. Mi počivamo kao država i kao narod na KIM. Na tome počiva naš identitet, to je ono što ujedinjuje i okuplja Srbe u Beogradu, Boki Kotorskoj, Sidneju i gde god da žive širom sveta”, rekao je Đurić ispred Kulturnog centra Srbije u francuskoj prestonici.

Poručio je da će Srbija nastaviti da podstiče sve u međunarodnoj zajednici da se “upoznaju sa onim što je istina o našoj sudbini, našem životu i stradanju na KiM”.

“Doneli smo našu borbu za KiM i za očuvanje našeg kulturnog i duhovnog nasleđa ovde u srce Pariza, u grad u kojem se vodi odlučujuća borba za očuvanje tog nasleđa pred institucijama Ujedinjenih nacija”, rekao je Đurić.

Istovremeno, istakao je Đurić za RTS, važno je da i sami učimo što je moguće više o našoj prošlosti da bismo stajali na čvrstim temeljima u sadašnjosti i da bismo znajući ko smo mogli na pravilan način da opredelimo svoju budućnost.

Srbija, kako je rekao, ima na šta da bude ponosna i upravo to je večeras došla da predstavi francuskom narodu i intelektualnoj, političkoj i kulturnoj eliti, koja oblikuje sudbinu naših života.

“Ovde su danas prisutni predstavnici zemalja koje odlučuju i o sudbini KiM. U nared4ne dve nedelje oni će imati priliku da se uvere o srpskom istorijskom karakteru naše južne pokrajine, nauče nešto o našoj istoriji i tradiciji, i upoznaju se i sa stradanjem naših, ne samo duhovnih središta, nego i gradova kao što su Novo Brdo i druge lokacije, na kojima su od pamtiveka osnivane i postojale srpske države i dvorovi”, rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM istakao je da će na izložbi biti predstavljeni neki neprocenjivi eksponati, poput plašta i pečata kneza Lazara, odeće srpskih žena iz 12. i 13, veka, kopija tapija i povelja srpskih manastira koji, kako je ocenio, govore o tome da je to prostranstvo “protkano samom suštinom našeg nacionalnog identiteta”.

Comments