GI SDP : Događaji u Mušutištu jasna poruka da nema bezbednog povratka za Srbe

Građanska inicijativa SDP Oliver Ivanović, najoštrije osuđuje sprečavanje raseljenih Srba, da posete svoju svetinju u selu Mušutište.

“Posebno zabrinjava činjenica da pripadnici kosovske polocije, kao i specijalna jedinica, nisu uspeli da obuzdaju ekstremne Albance u sprečavanju Srba da uđu u svoje selo. Ovim se šalje jasna poruka, da raseljeni Srbi nemaju bezbedosnih uslova za povratak u svoje domove. Jer, ako ne mogu na veliki hrišćanski praznik, na nekoliko sati da borave u Mušutištu, kako će u ovakvoj atmosferi u nekoj budućnosti živeti tamo? “, navodi se u saopštenju ove građanske inicijative.

U saopštenju se dalje navodi da je ovo  znak svim kosovskim institucijama tj. njihovim predstavnicima, da moraju preći sa reči na dela i pružiti na terenu jasne garancije Srbima i drugim nealbancima da su dobrodošli na Kosovu i Metohiji.

“Takođe, očekujemo da oni koji ovde predstavljaju međunarpdnu zajednicu, izvrše pritisak na kosovske institucije, da rade više na povratku Srba i na bezbednom okruženju onih koji su ostali da žive na KiM. Uprkos lošoj atmosferi i jučerašnjem događaju, naša građanska inicijatica snažno podržava dijalog kao jedini način za prevazilaženje problema, kao i želju raseljenih da se vrate u svoje domove”, stoji u saopštenju.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."