Simić: Srpska lista kroz institucije promoviše pomirenje u Đakovici

Predsednik Srpske liste Slavko Simić, zajedno sa raseljenim Đakovčanima, prisustvovao je danas u Đakovici Svetoj liturgiji u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice.
Simić je izjavio je nakon liturgije da je Đakovica mnogo sazrela u odnosu na period koji je iza nas i da će građani Đakovice veoma brzo shvatiti da suživot nema alternativu.
“Veoma mi je drago što sam danas na jedan od najvećih hrišćanskih praznika zajedno sa raseljenim Đakovčanima, koji su u prethodnih nekoliko godina uložili mnogo truda, mnogo iskrenosti i energije, kako bi obnovili suživot i pomirenje u ovom gradu. Srpska lista i svi njeni predstavnici takođe su pokazali ogromnu volju i želju da preko razvijenog sistema institucija i institucija koje su nosilac jednog sistema promovišu svi zajedno sa svojim kolegama Albancima pomirenje. Nadam se da građani Đakovice osećaju pomirljive signale koje im šalju njihove nekadašnje komšije koje žive u raseljanju i siguran sam da ćemo veoma brzo dobiti pozitivne dobronamerne signale od druge strane, a nama koji smo na odgovornim funkcijama preostaje da otklonimo svaku retoriku koja ruši mostove koje naše zajednice na Kosovu grade” izjavio je predsednik Srpske liste.
On je pohvalio Kosovsku policiji koja je danas u Đakovici kako je rekao veoma profesionalno obezbedila prostor oko crkve Uspenja Presvete Bogorodice.
U gradu gde je nekada živelo oko 12.500 Srba, danas je opstala jedino Crkva „Uspenja Presvete Bogorodice” u centru grada koja je obnovljena 2008.godine nakon Martovskog pogroma u kojem je bila potpuno uništena. U Đakovici danas, u kući koja se nalazi u dvorištu crkve žive četiri starice, monahinje Teoktista i Joanikija, sa kojima žive Vasiljka Perić i Nadežda Isailović.

Comments