• Početna>
  • Vesti>

Stotine vernika u manastiru Sokolica povodom Velike Gospojine

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice jedan je od najvećih hrišćanskih praznika. Ovaj praznik je uspomena na smrt Bogorodice i prema Jevanđelju, dan kada se ona vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja. Srpska pravoslavna crkva i vernici slave ga 28. avgusta kada se završava i post koji traje 14 dana.
Ovaj dan se smatra praznikom žena i majki.
Više stotina vernika, od kojih i veliki broj dece, prisustvovalo je liturgiji u manastiru Sokolica povodom Velike Gospojine, nakon čega se pristupilo Svetoj tajni pričešća. Igumanija manastira mati Makarija rekla je da joj se “duša raduje i sama Bogorodica i Bog se raduje” kada su vernici prikladno odeveni.
S tim u vezi postavljena su i dva bilborda na putu ka manastiru gde se navodi kako je potrebno da muškarci i žene budu odeveni pri ulasku Hram Majke Božje. Mati Makarija je podsetila da je hramovna slava manastira Pokrov Presvete Bogorodice 14.oktobra i pozvala sve vernike da dođu i tog dana, izrazivši radost što je veliki broj pravoslavnih danas bio na zajedničkoj molitvi.
Na ikonama, ovaj praznik se obično predstavlja tako što se ikonopiše postelja na kojoj leži Bogorodica sa prekrštenim rukama na grudima.
Pripadnici Kosovske policije regulišu saobraćaj, koji je frekventan od ranog jutra, a tokom celog dana se očekuje dolazak vernika iz svih krajeva.

Comments

Pročitaj još