Đurić: Bezbednosna situacija na Kosovu zapaljiva, izliv ekstremizma i mržnje

Današnji izliv ekstremizma i neprikrivene mržnje prema srpskom narodu u Mušutištu svedoči koliko je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji zapaljiva i koliko je naša južna pokrajina daleko od izgradnje multietničkog demokratskog društva, navodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u saopštenju.

“Pre nekoliko dana smo, nakon što su albanski ekstremisti postavili bilbord koji je bio javni poziv na današnje izlivanje mržnje prema Srbima, upozorili šta se sprema, i da su nadležni organi pravovremeno reagovali danas ne bismo bili svedoci scena koje podsećaju na one iz martovskog pogroma 2004. godine. Oni koji predlažu da Savet bezbednosti UN prestane da se na tromesečnom nivou bavi analizom stanja na Kosovu i Metohiji treba da nam daju odgovor na pitanje da li je ovo navodna normalizacija na kojoj oni zasnivaju svoj predlog.

Srbija ne vidi ništa normalno u masovnoj manifestaciji mržnje prema Srbima, koji žele samo da se, iz verskih i komemorativnih razloga, okupe na zgarištima svojih kuća i razvalini svoje crkve. Ako se Srbima ne dozvoljava čak ni to, o kakvoj perspektivi srpsko-albanskih odnosa danas možemo da razgovaramo” navodi se u saoštenju.

I na kraju, Priština bi trebalo da zna da se mržnja ne može izlečiti suzavcem i pendrecima, već pozitivnim primerima, porukama pomirenja i kažnjavanjem podstrekača mržnje i etnički motivisanog nasilja, ali to nije realno očekivati jer brojni pripadnici albanske političke elite su najglasniji ideolozi mržnje i ekstremizma na Kosovu i Metohiji.

Srbi će se danas u Mušutištu, bez obzira na “dobrodošlicu” koja im je priređena, biti na liturgiji, jer naš narod se Bogu molio i u težim vremenima, ne zazirući ni od većih opasnosti, zaključuje Đurić u saopštenju.

Comments