• Početna>
  • Vesti>

Aparat za rano utvrđivanje oštećenja sluha kod beba od danas u Kosovskoj Mitrovici

U okviru humanitarne akcije „Srce za decu“, koju sprovodi Blic fondacija u partnerstvu sa RTS-om , danas je porodilištu mitrovačkog Kliničko-bolničkog centra uručen skrining aparat za dijagnostikovanje oštećenja sluha kod novorođenčadi.

Rukovodstvu KBC-a  i odeljenju ginekologije i akušerstva  aparat su uručili predsednica Blic fondacije i direktorica kompanije  Ringier  Axel  Springer Jelena Drakulić-Petrović I urednik Trećeg dnevnika RTS-a Zoran Stanojević.

Upravnik KBC Kosovska Mitrovica dr Danica Radomirović rekla je, zahvaljujući se donatorima, da će ovaj aparat umnogome poboljšati kvalitet zdravstvene zaštite najmlađih.

“Deca su najosetljivija populacija  a skrining koji ćemo vršiti ovim aparatom će omogućiti rano otkrivanje oštećenja sluha  i ubrzati njihovu rehabilitaciju. Značajno je da zajedničkim snagama unapredimo zdravstvo i da  društvu pružimo kvalitetne i zdrave generacije”, istakla je dr Radomirović.

Aparat koji je dodeljen mitrovačkom porodilištu poslednji je od 56 aparata koliko je Blic fondacija podelila od marta meseca, rekla je predsednica Blic fondacije i direktorica kompanije  Ringier  Axel  Springer Jelena Drakulić-Petrović.

“I Kosovska Mitrovica i Gračanica, gde smo takođe danas uručili ovakav aparat, jesu deo zdravstvenog sistema Srbije i jesu Srbija. I zato smo možda upravo ove centre ostavili za kraj, kao neko veliko finale”, rekla je je Drakulić-Petrović.

Za medije se često kaže da su sedma sila, podsetio je Zoran Stanković i dodao da se ta sila zapravo najviše vidi i oseća u momentima kakv je ovaj današnji.

“Ovo nas ohrabruje, da zajedno sa partnerima sprovodimo ovakve akcije i nadalje jer građani su spremni da private dobru inicijativu i da je pomognu da bi na kraju imali ovakve rezultate”, istakao je Stanković.

Načelnica odeljenja ginekologije i akušerstva KBC-a Kosovska Mitrovica dr Milijana Milenković zahvalila je donatorima i podsetila da se na ovom porodilištu godišnje u proseku rodi oko 800 beba tako da je ovaj aparat vredna donacija i mnogo će značiti.

“Benefit je ogroman. Rana  diojagnostika podrazumeva I pravovremeno lečenje I samim tim I  adekvatanj psiho-socijalni I intelektualni razvioj dece sa oštećenim sluhom”, naglasila je dr Milenković.

Pokrovitelj ove akcije je Ministarstvo zdravlja Srbije.

20160825_115435

Comments

Pročitaj još