Peti put postavljena spomen-ploča nestalim novinarima

Navršava se 18 godina od nerasvetljene otmice novinara Radio Prištine – Đura Slavuja i Ranka Perenića kod Orahovca. Predstavnici DNKiM-a i UNS-a danas su po peti put postavili spomen-ploču na mestu gde su nestale kolege iz RTV Priština Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Na ploči piše “Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih“.
Sekretar Udrużenja novinara Srbije Ninoslav Brajović zatražio je da se formira komisija čiji bi jedini zadatak bio da se rasvetle okolnosti ubistava i nestanak novinara na Kosovu, i da u toj komisiji osim predstavnika medjunarodne i kosovske policije budu obavezno i predstavnici Udruženja novinara Srbije na Kosovu i predstavnici profesionalnog udruženja novinara Kosova.

Brajović je podsetio i na ubijene i kidnapovane novinare Aleksandra Simovića, Momira Stokuću, Bardila Ajetija, Bekima Kastratija, Marijana Melonašija, Ljubu Kneževića i Mila Huljevića.

Mi smo uvereni da se ne radi ni o kakavim savršenim ubistvima ili otmicama, već da je u pitanju savršena nezainteresovanost onih čiji je posao da rasvetle ubistvo novinara“, naglasio je generalni sekretar UNS, Nino Brajović.

Predsednik DNKiM-a Budimir Ničić zapitao je zašto ni posle 18 godina nisu rasvetljene sudbine nestalih medijskih radnika?

„Peti put postavljamo ovu ploču. Godinama pričamo, ali ne prestajemo da pitamo i tražimo odgovore, dokle je stigla istraga, gde su naše kolege, kakva je njihova sudbina? Ali, mislim, da mi nažalost, ne možemo da nateramo vlast, ni Euleks, ni policiju, ni nadležne organe da nam daju odgovore na ta naša pitanja, ali mislim da srpski političari na Kosovu i u Beogradu to mogu“, naveo je Ničić.

Postavljanju ploče pored pored ovdašnjih, prisustvovali su novinari i beogradskih redakcija.

Comments

Pročitaj još