Bajden u Prištini: Ili ZSO ili gubitak podrške SAD

Potpredsednik SAD Džozef Bajden zapretio je danas u Prištini političkim liderima Kosova da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i omoguće formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu ili će, kako je poručio, Priština izgubiti podršku SAD.

Bajden je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, rekao da će taj sporazum i formiranje ZSO imati pozitivan uticaj na region.

“Želim da potpišete sporazum sa Crnom Gorom.To je fer dogovor i to će imati pozitivan uticaj na region. I Zajednica srpskih opština. Neke odluke se moraju pogurati, ali teške odluke će uroditi plodom. Boli rata su još sveže. Sve ovo su sveži ožiljci, ali  Kosovo treba da ide napred ka zajedničkoj budućnosti, i jednakim pravima za sve građane “, rekao je Bajden.

Drugi čovek SAD je poručio da Priština mora imati blisku saradnju sa svojim, kako je rekao, susedima.

Rekao je da su se i premijer Isa Mustafa i kosovski predsednik Hašim Tači pozitivno izjasnili o nastavku razgovora sa Beogradom, uz posredovanje Brisela.

“To će biti teško, ali neophodno. Sa (premijerom Aleksandrom) Vučićem takođe sam, razgovao o ovom pitanju”, rekao je Bajden i upozorio da albanski politički imaju obavezu i odgovornost da se pridržava obaveza koje su date u Briselu.

Bajden je rekao i da nema povratka nazad.

” Vi ste uspeli da obezbedite nezavisnost i imaćete uticaj ne samo ovde, već iu regionu, uprkos manjinskim misljenjima opozicije koja preteruje i ne želi da potpišu sporazum sa Crnom Gorom “, rekao je Bajden.

Jedini način da Kosovo krene napred je da imate zajedničku budućnost i da promovišu pomirenje.

” Mi želimo da imamo jako multietničko Kosovo “, rekao je Bajden.

Istakao je dalje da je upotreba sile zarad sprečavanja demokratskog procesa neprihvatljivo.

Prema njegovim rečima, ljudi će investirati na Kosovu ako postoji transparentnost i vladavina prava.

Zato, rekao je, očekuje da vlast u potpunosti sprovede borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Bajden je pohvalio kosovske institucije koje su, kako je rekao, sprečile svoje građane da idu da se bore u drugim državama.

Ukazujući da je reč o pitanju od suštinskog značaja za napredak Kosova u Evropi, Bajden je obećao da će SAD nastaviti da pomažu  Kosovo.

SAD su, kako je rekao, obezbedile više od dve milijarde dolara pomoći Prištini.

“Mi želimo da imamo jako Kosovo koje će biti punopravni član EU”, rekao je Bajden

Kazao  je da  mu je čast da imenuje autoput Uroševac – Gnjilane  imenom svog sina Bo Bajdena, ali je rekao da je sve ovo prethodno za Kosovo važnije od ceremonije imenovanja puta.

“Ovde sam da osiguram da će SAD nastojati da Kosova da bude demokratska država. Ovo je vaš izvanredan uspeh za interes moje zemlje. Ako uspete, uspeće i region. Ovaj region nikada nije u potpunosti integrisan u Evropu i naša vizija je evropska integracija “, zaključio je Bajden.

Tači je novinarima rekao da da će dijalog sa Beogradom i brzo doći na red. Što se sporazuma o demarkacii sa Crnom Gorom tiče, Tači je potvrdio da je reč o fer dogovoru.

On je ponovio da je za Prištinu velika čast poseta američkog potpredsednika.

“To je velika čast što ste posetili našu nezavisnu državu po drugi put. Kosovo je danas veoma razlikuje od Kosova za koje smo se borili  pre 20 godina”, rekao je.

Tvrdi da je Kosovo danas veoma drugačije.

“Postali smo važni članovi globalne organizacije. Kosovo kao nezavisna i suverena država je ojačana mirom, stabilnošću i regionalnom saradnjom. Potrbno je više da ojačamo saradnju sa Srbijom… ali vreme ide brzo i mi smo u obavezi da što je pre  moguće damo pravac pomirenju i u najkraćem roku omogućimo novu dinamiku briselskog dijaloga”, rekao je.

Tači je izrazio uverenje da će, kako je rekao, granični problem sa Crnom Gorom uskoro biti rešen, te da je usvajanje sporazuma o demarkaciji pravi posao.

“Ova odluka parlamenta će ojačati našu državnost i kraj izolacije naših građana da putuju bez viza u ciljnom području. Bez razgraničenja i formiranja Zajednice srpskih opština, Kosovo će ostati izolovana i zanemarena od SAD i ostatka sveta”, zaključio je Tači.

Tači: Obaveza nam je nova dinamika u dijalogu sa Beogradom 

Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da je Priština označila važne korake u procesu normalizacije odnosa sa Beogradom.

“Mi imamo obavezu da damo novu dinamiku  dijalogu sa Srbijom i da što je pre moguće postignemo pomirenje između naša dva naroda. Siguran sam da je pomirenje moguće i da će se ono deseiti”, rekao je Tači na zajedničkoj konferenciji sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Tači je uveravao Bajdena i da je će pitanje razganičenja sa Crnom Gorom biti brzo završeno.

“Sporazum o demarkaciji je pravi posao. Ova odluka kosovskog parlamenta će ojačati našu državnost, čime je otvoren put ka obezbeđivanju evro-atlantskih integracija i bezviznog režima”, kazao je Tači.

Dodao je da bez razgraničenja sa Crnom Gorom, i bez formiranja Zajednice srpskih opština Kosovo će ostati usamljeno i izolovan od sveta, ali i zanemareno od SAD i Brisela”, rekao je Tači.

Ove reči Tačija usledile su nakon što je Bajden na samom početku konferencije za novinare zapretio albanskim političarima da pod hitno ratifikuju sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom i omoguće formiranje Zajednice srpskih opština ili će u protivnom, kako je rekao, izgubiti podršku SAD.

Mustafa: Bila mi je cast da ugostim velikog prijatelja Kosova

Kosovski premijer Isa Mustafa je nakon sastanka sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom rekao da je to bio “vrlo intenzivan” bilateralni susret

Mustafa je na Fesjbuk profilu napisao da je imao posebnu čast da ugosti potpedsednika SAD Džozefa Bajdena, “velikog prijatelja Republike Kosovo”.

“Duboko sam uveren da će ova poseta imati pozitivan uticaj na dalje jačanje prijateljstva i strateškog partnerstva između Kosova i SAD. Bog blagoslovio Kosovo i SAD!”, naveo je Veselji na Fejsbuk profilu.

Veselji je napisao i da je imao čast da u parlamentu ugosti drugog čoveka Obamine administracije.

“Poželeo sam dobrodošlicu našem dragom prijatelju, potpredsedniku SAD Džou Bajdenu i njegovoj porodici. Sjedinjene Države su sinonim slobode i naše nezavisnosti “, napisao je Veselji.

Izvor> Tanjug

Comments

Pročitaj još