Agencije o Bajdenovoj poseti Prištini

Svetske agencije u izveštajima o današnjoj poseti Džozefa Bajdena Prištini ističu da je američki potpredsednik uputio poruku o neophodnosti normalizacije odnosa Beograda i Prištine, dok je kosovskim zvaničnicima poručio da moraju da se izbore sa korupcijom.

AFP prenosi da je Bajden na konferenciji za novinare nakon susreta sa kosovskim zvaničnicima rekao da je u Prištinu došao da potvrdi da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju građane Kosova na putu ka “prosperitetnoj, miroljubivoj i multietničkoj demokratiji”.

“Vaš uspeh je pretežno u interesu moje zemlje… Ako uspete, region će uspeti, region Evrope koji nikad nije bio potpuno integrisan u Evropu”, rekao je Bajden, a prenosi AFP.

Francuska agencija prenosi i Bajdenovu izjavu da će sa Kosova odlazi sa novom nadom i potvrdom da je bio u pravu što je zagovarao njegovu nezavisnost.

Uz podsećanje da Beograd i Priština učestvuju u razgovorima uz posredovanje Brisela kako bi poboljšali odnose, agencije prenose da je Bajden istakao značaj ovog procesa za regionalnu stabilnosti.

“Znam da su ožiljci rata bolni, ali pomirenje je neophodno”, poručio je Bajden, prenosi AP.

Agencija podseća da su Beograd i Priština potpisali niz sporazuma uz posredovanje EU kako bi regulisali međusobne odnose, ali da neki od tih sporazuma – uključujući onaj koji daje veću samoupravu Srbima, nisu primenjeni.

“Biće teško, ali je to je neophodan i važan, hitan posao”, rekao je Bajden dodavši da je istu poruku preneo i srpskom premijeru Aleksandru Vučiću juče u Beogradu.

Američka agencija podseća da je Bajden stajavši pored Tačija ranije danas rekao da i kosovski predsednik i srpski premijer shvataju da normalizacija odnosa “mora da bude urađena” i da će ona koristiti i Beogradu i Prištini.

“To je ključno za napredovanje Kosova i Srbije u Evropu. Bez toga, ono se verovovatno neće dogoditi”, rekao je Bajden.

Agencija prenosi da je Tači Bajdenu rekao da je pomirenje Kosova i Srbije moguće i da će se ono desiti, citirajući njegovu izjavu – “nećemo zaboraviti prošlost, ali nećemo ostati njeni taoci”.

AP napominje da je Bajden, kao američki senator tokom 90-tih godina bio snažan zagovornik američkog mešanja u ratovima pokidanog Balkana.

Takođe podseća i da je Bajden juče u Beogradu uputio saučešće porodicama stradalih tokom NATO kampanje 1999. godine.

AFP ukazuje da je deo obraćanja u Prištini Bajden posvetio i problemu korupcije na Kosovu za koju je upozorio da je “rak koji jede tkivo svakog društva gde postoji” i da ona ugrožava sve čemu se Kosovo nada će postići i postati.

Francuska agencija napominje da se Kosovo nalazi na 103. mestu od 168 zemalja i teritorija prema Indeksu percepcije korupcije za 2015. godinu koji je objavila organizacija Transparentnost internešenel sa sedištem u Berlinu.

Povodom protesta opozicije uz upotrebu suzavca i drugih nasilnih akcija, potpredsednik SAD je poručio i da se “nasilje i zastrasivanje” ne mogu tolerisati “u modernoj demokratiji”.

Posle sastanaka u Prištini, Bajden je sa članovima porodice prisustvovao je promociji dela puta od Gnjilana do Uroševca koji nosi ime njegovog preminulog sina Boa koji je radio kao pravni savetnik na Kosovu krajem 90-tih.

“Njegovo snažno uverenje proisteklo iz njegovog boravka ovde u veoma teškom vremenu (za Kosovo) uverilo me je da je pozivanje na nezavisnost ove sjajne zemlje bila prava stvar”, poručio je Bajden.

“Bo je voleo ovu zemlju baš kao i ja”, dodao je on okrenuvši se i pokazavši na obližnja zelena polja dok se u pozadini vijore američka i kosovska zastava, prenosi AP.

Comments

Pročitaj još