• Početna>
  • Vesti>

Radovi na mostu počinju sutra, otvaranje predviđeno 20.januara

Radove na revitalizaciji mosta koji će početi sutra, kako je to predviđeno sporazumom delegacija Beograda i Prištine u Brislelu, pod okriljem Evropske Unije, pratiće uporedo i izgradnja pešačke zone u ulici Kralja Petra u severnom delu grada, saopštio je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
“ Kao što je predviđeno ovim sporazumom, radovi koje finansira EU sa oko milion evra, trajaće četiri meseca kako bi most, najpre za pešake, a potom i saobraćaj, bio otvoren 20. januara naredne godine. Dogovorom o revitalizaciji planirano je da sa obe strane mosta, budu stacionirani punktovi KFOR-a, Euleksa i kosovske policije, koji će dodato obezbeđivati čitav prostor oko mosta kako bi predupredili eventualne nemile događaje, a pešačka zona biće dodato osigurana podizanjem kaskade, kako se ne bi moglo desiti da neko ko je zlonameran autom krene put pešačke zone, dok će regulacija saobraćaja levo i desno od mosta biti naknadno određena od strane lokalne smaouprave.”, navodi Rakić u saopštenju.
On je pozvao predstavnike EU da ostanu garant bezbednosti Srba. “Zapravo, imajući u vidu brojne incidente u proteklih sedamnaest godina odnosno podatak da je u navedenom periodu bilo oko 120 nasilnih upada Abanaca iz južnog dela grada, tokom kojih je ubijeno dvoje lica srpske nacionanosti a par stotina teže i lakše ranjeno, pozivam predstavnike međunarodne zajednice odnosno Evrospke Unije da , kao što su i obećali, ostanu garant bezbednosti Srba koji s pravom strepe od otvaranja ovog mosta. Ali revitalizacija i otvaranje mosta dokaz su da srpska strana poštuje i realizuje dogovore postignute u Briselu, što se ne bi moglo reći za drugu stranu koja i dalje želi da diže tenzije, a u prilog tome poslednjih dana govori i zlonamerna izjave Edite Tahiri, kosovske ministarke za dijalog upućene meni, a zbog odbijanja da potpišem dokument o razgraničenju južnog i severnog dela grada kojim Edita Tahiri i prištinske vlasti demantuju sami sebe. Dozvolom da građani albanske nacionalnosti koji žive u severnom delu grada,odnosno u Suvom dolu, učestvuju na izborima u Severnoj Mitroivici a samim tim i vlasti odnosno postanu odbornici, prihvatili su da budu deo ovog, a ne južnog dela grada, zbog čega je i ločično da naselje Suvi do i dalje administrativno pripada severnom delu, a reka Ibar kao što je to bilo i predviđeno dosadašnjim planom ostane tj. bude mesto administrativnog razgraničenja severne i južne Mitrovice, zaključuje gradonačelnik Severne Mitrovice.

Comments

Pročitaj još