Brisel: Most u Mitrovici biće simbol normalizacije odnosa Srba, Albanaca i drugih zajednica

Nakon opširnih razgovora održanih 2. avgusta, ministar za dijalog Edita Tahiri i glavni pregovarač Marko Đurić dogovorili su se danas o poslednjim detaljima za sprovođenje Sporazuma o mostu u Mitrovici postignutog u dijalogu između Beograda i Prištine 25. avgusta 2015. uz posredovanje EU, potvrđeno je u Briselu. .

“Sada kada je na pomolu puna implementacija, most u Mitrovici će postati simbol normalizacije odnosa između kosovskih Srba, kosovskih Albanaca i drugih zajednica. Obnova mosta, kao i Ulice Kralja Petra, će umnogome doprineti boljoj komunikaciji među svim ljudima u Severnoj i Južnoj Mitrovici, a time i boljoj razmeni i razumevanju”, navodi se u saopštenju EU, prosleđenom našoj redakciji.

U saopštenju dalje stoji da je dogovoreno izdavanje građevinske dozvole koja nedostaje i početak obnove mosta u Mitrovici i okoline 14. avgusta 2016. Most u Mitrovici će biti otvoren za pešake i vozila u oba smera u skladu sa preporukama tehničke ocene i arhitektonskog projekta o kojima su se dve strane dogovorile u junu 2015.

Građevinski radovi na mostu će se obavljati tako što će se gradilištu pristupati sa južnog pristupnog puta. Most će biti otvoren za sav saobraćaj 20. januara 2017.

Prema istom rasporedu, opština Severne Mitrovice će obnoviti glavnu ulicu, Ulicu Kralja Petra i pretvoriti je u pešačku zonu. Ova ulica će se otvoriti za pešake 20. januara 2017. Radovi će početi i završiti se istog dana kao i radovi na mostu i oko njega.

Radna grupa će redovno pratiti i ispitati zajedno sa oba gradonačelnika političke i bezbednosne uslove koji preovlađuju u opštinama tokom i nakon procesa revitalizacije. Prvi sastanak te grupe će se održati 9. septembra 2016. Kosovska policija, EULEX i KFOR će u skladu sa svojim nadležnostima obezbediti sigurno i bezbedno okruženje. Oni će se konsultovati o odgovarajućim bezbednosnim merama i sa oba gradonačelnika, kaže se u saopštenju.

Po pitanju sprovođenja člana 5  Sporazuma o mostu u Mitrovici, rešenje će naći nadležna ministarstva i dve opštine do 14. oktobra 2016.

EU putem saopštenja,  pozdravlja ishod današnjih razgovora i ohrabruje obe strane da nastave sa daljim sprovođenjem i u svim drugim oblastima, naročito u oblasti telekomunikacija, Asocijacije/Zajednice srpskih opština na Kosovu i energetike.

 

Comments