Đurić o mostu i pregovorima u Briselu

Otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici nije moguće dok Ulica kralja Petra ne bude pretvorena u pešačku zonu, a termin za početak revitalizacije mosta i te ulice još nije određen, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

“Za nas je najvažnija bezbednost naših građana i zbog toga je važno da Ulica kralja Petra bude pretvorena u pešačku zonu, i da punkt KFOR-a bude u blizini mosta”, izjavio je Ðurić za B92.

Komentarišuću najavu Edite Tahiri da će revitalizacija mosta početi 15. avgusta, Ðurić je rekao da ona često njeno viđenje sveta prikazuje javnosti kao stvarnost i da je sebi dala slobodu da priča o datumima “kao da je EU”.

“Ono što je sasvim sigurno, otvaranje mosta nije moguhe dok se u potpunosti ne završi revilatizacija Ulice kralja Petra i njeno pretvaranje u pešačku zonu. O datumima još nije odlučeno”, rekao je Ðurić.

On je istakao da je bezbednost građana Kosovske Mitrovice prioritet, te da ta ulica treba da bude pešacka zona kako bi se jednom zauvek osiguralo da se više ne dešava da Albanci u kolonama, u masi “uleću” iz južnog u severni deo Mitrovice.

Ðurić kaže da Tahiri svojim ponašanjem narušava njen kredibiltet i pokušava da kratkorovčcno, na par sati, profitira u svojoj javnosti.

Kako je naveo, Tahiri je dala reč najbližim saradnicima Federike Mogerini da neće davati svoje interpretacije i izmišljena viđenja o tome šta bi ona želela da razgovori predstavljaju, ali da je opet to uradila.

“Videli ste da smo se mi ponašali odgovorno, govorili smo o čemu i kako smo razgovarali, a nismo izmišljali stvari koje nisu deo dogovora”, rekao je Ðurić.

Direktor Kancelarije za KiM navodi da je ZSO najvažnije pitanje, kojim počinje svaki sastanak u Briselu, ali da Priština koristi različite izgovore što upravljačkog tima ili statuta ZSO još nema.

“Mi naporno radimo na tome da im svaki argument i izgovor koji koriste izbijemo iz ruku”, poručio je Ðurić.

Govoreći o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore, Ðurić je istakao da za Srbiju ne može lažna drzava ili teritorija koja nije država da određuje državnu granicu sa drugom zemljom.

“Za nas u formalno pravnom smislu, to što oni razgovaraju i odlučuju ne proizvodi nikakve posledice”, rekao je Ðurić.

Kada je reč o Ustavu, Ðurić je rekao da smatra da pokrajina treba da promeni svoj ustav u i njega unese institucionalnu vezu sa Srbijom.

“Očekivati od Srbije da izmeni nešto što je uverenje više od 90 odsto građana, što je zasnovano na političkim, istorijskim i moralnim argumentima se nikada neće desiti”, rekao je Ðurić.

 

Izvor: TV Most

Comments