Oliver Ivanović: Uzaludno čekanje da Priština prihvati ZSO

Predsednik Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” (SDP) Oliver Ivanović izjavio je da je čekanje da Priština prihvati Zajednicu srpskih opština (ZSO) uzaludno i da Srbi treba da načine prvi korak formirajući organe ZSO.

“Priština to neće da uradi, jer ima svoje unutrašnje probleme i dosta jaku opoziciju, koja nije brojna, ali računa na podršku frustriranog albanskog stanovništva, što predstavlja ozbiljan problem aktuelnoj vlasti”, naveo je Ivanović u pisanoj izjavi, koju je preko zastupnika dostavio agenciji Beta i listu “Jedinstvo”.

On je ocenio da se, iako ima većinu u Skupštini Kosova, vlast na Kosovu ne usuđuje da donosi odluke i to se vidi kroz odugovlačenje demarkacije granice sa Crnom Gorom i formiranjem ZSO, “što su dve ključne stvari sa kojima ih pritiska Brisel”.

Ivanović je naveo da Srbi na Kosovu moraju da načine prvi korak i konstituišu organe ZSO, da više ne čekaju, već da počnu da ostvaruju ono što je dogovoreno Briselski sporazumom.

“Zna se da će ZSO imati predsednika, Skupštinu i članove koji će biti zaduženi za zdravstvo, školstvo, lokalnu samoupravu, ekonomski razvoj, kulturu i informisanje, prostorno planiranje, rad i socijalna pitanja, omladinu i sport, pravdu, policiju. Te teme su za nas od vitalnog značaja i moraju da budu vođene od ekipe stručnih ljudi”, rekao je Ivanović i dodao da, iako Srbi tim korakom treba da “objasne Prištini da će ako im to ne omogući oni to učiniti bez nje”.

Ivanović je kazao da su sever Kosova i status Srba politička pitanja i da se mogu rešiti jedino dijalogom.

“Nekako je svima promaklo da se 25. jula navršilo pet godina od kako je Priština pokušala da nasiljem reši politički problem na severu Kosova i Metohije. Pokazala je i dokazala da se politički problemi ne mogu rešavati primenom sile, makar ona dolazila od strane institucija, koje su sa njihovog aspekta legalne i legitimne”, naveo je Ivanović i dodao da se ne može sve rešavati u Briselu i da se ne može čeklati da neko drugi reši probleme.

Ivanović je već 30 meseci u pritvoru i trenutno čeka odluku Apelacionog suda na presudu prvostepenog suda, kojom je osuđen na devet godina zatvora zbog ratnih zločina nad Albancima.

Izvor: Beta, Jedinstvo

Comments