• Početna>
  • Vesti>

Obeležena hramovna slava manastira Sv. Arhangela kod Prizrena

Veliki broj Srba sa Kosmeta i centralne Srbije okupio se u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena da obeleži hramovnu slavu.
Uz sasluženje sveštenstva i monaštva raško-prizrenske eparhije svečanu liturgiju služio je vladika Teodosije. On je rekao da će uskoro, uz pomoć Srbije i ljudi dobre volje početi obnova crkve Svetog Nikole u manastiru Svetih Arhangela.

“Današnja slava i praznik u zadužbini cara Dušana neka budu kamen temeljac za obnovu crkve Svetog Nikole koja čeka obnovu i, ako Bog da, ovog trenutka započnemo sa obnovom”, rekao je vladika Teodosije u besedi nakon liturgije i zahvalio se svima koji pomažu opstanak i obnovu crkava i narodnog života na Kosovu i Meohiji.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Meothiju Željko Jović istakao je da će Vlada Srbije nastaviti i dalje da pomaže kosmetske Srbe.

„Ovim mestom, vekovima pre nas, hodali su brojni srpski velikaši koji su odlično znali kako da se bore protiv nepravde, mržnje, protiv brutalne sile. Upravo oni mogu da budu primer kako dalje, kako da opstanemo, kako da ostanemo…“, rekao je Jović i dodao da je danas prilika da „Srbi pokažu kako dalje time što će se okrenuti sebi i više misliti jedni o drugima i tako što ćemo na nepravdu, silu odgovoriti osobinama koje su nam ostavljene u amanet“.

Sreću što su došli na proslavu slave Svetih Arhangela Gavrila ne kriju ni kosmetski, ali ni Srbi iz rasejanja.

Svi su izrazili zadovoljstvo i sreću boravkom na ovom mestu, čak i oni koji su česti gosti konaka manastira.

„Ovo je velika svetkovina za sve Srbe i divno je videti opet Srbe okupljene na ovom mestu“, slažu se oni koji su došli iz centralne Srbije.

Kroz istoriju, manastir Svetih Arhangela kod Prizrena rušen je i obnavljan više puta. Poslednje razaranje doživeo je marta 2004. godine.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još