• Početna>
  • Vesti>

U Starom Grackom obeleženo 17 godina od masakra nad žeteocima

„Suživot na Kosovu i Metohiji moguć je samo ukoliko se zločini ne negiraju i svi počinioci zlodela privedu pravdi“, poruka je koju je na parastosu u Srarom Grackom uputio zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović.
-Činjenica je da se na ovom mestu svake godine okupimo u velikom broju govori u prilog tome da nas strpljenje i vera, uprkos svemu nisu napustili. Moglo bi se reći da su nas na neki tužan način nedužno postradali meštani ovog sela zakleli da nikada ne napustimo ovo parče srpske zemlje. Znaju li ti zločinci da su nas svojim bezumljem podsetili koliko je važno da čuvamo svoju zemlju, narod, identitet, svoju crkvu, da čuvamo jedni druge i budemo složni- rekao je Jović i izrazio nadu da smo danas bliže pravdi imajući u vidu da se očekuje početak rada Specijalnog suda za ratne zločine.
Zamenik premijera u kosovskoj vladi Branimir Stojanović rekao je da je na Srbima da traže istinu, pravdu i da to stalno ponavljaju sve dok istina i pravda ne budu zadovoljene.
-Da je sreće da imamo instrumente u svojim rukama da ih sami tražimo, to bi smo i uradili. Naša je nesreća da možemo da radimo samo ono što radimo, a to je da podsećamo, tražimo i ponavljamo, a to ćemo i raditi dok god postoji u nama i malo glasa i snage.Tražimo od nadležnih i odgovornih, da se nerazumni urazume i pronađu one koji su počinili ovaj strašan zločin- poručio je Stojanović.
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić kazao je da na na putu međusobnog pomirenja na kome se krećemo i na dosta prepreka, a jedna od njih je i činjenica da i nakon 17 godina ne znamo ko su dželati 14 žetelaca u Starom Grackom.
-Mi se nadamo da će i kroz rad Specijalnog suda doći konačno do istine i pravde, i da će oni koji su taj zločin počinili biti kažnjeni- kaže Jevtić.
Sedamnaest godina tuge i bola porodica žeteoca od kojih je najmlađi imao upravo toliko godina, a za ovaj zločin još uvek niko nije odgovarao. Na njivama u selu Staro Gracko, 23. jula 1999. godine iz zasede su ubijeni Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

Parastosu u Starom Grackom pored ostalih prisustvovali su gradonačelnik opštine Gračanica Vladeta Kostić zajedno sa poslanikom u Skupštini Crne Gore Milanom Kneževićem, načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Petković, članovi Udruženja kosovskih stradalnika i mnogi drugi predstavnici lokalnih institucija.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još