Danas i sutra upis đaka u srednje škole u prvom upisnom krugu

U 32 srednje škole na teritoriji Kosova i Metohije, u kojima se nastava odvija po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije, danas i sutra će se obaviti upis 1.600 đaka u školskoj 2016/17. godini, koji su stekli pravo da u prvom roku upišu školu za koju su se opredelili.

U drugom upisnom roku, krajem nedelje, biće  obavljen  upis na preostalim, slobodnim mestima da bi  8. jula izašli sa konačnim rezultati po drugom upisnom krugu čime se sve to završava , kaže za Radio Kosovsku Mitrovicu  Predrag Stojčetović, načelnik Školske uprave Ministarstva prosvete Republike Srbije  u Kosovskoj Mitrovici.

„Na Kosovu i Metohiji , u srednjim školama ima mesta za sve učenike“, istakao je Stojčetović.

On dodaje da je broj đaka  ostao u  granicama višegodišnjeg proseka sa tim što se u krajevima u kojima bezbednosni uslovi nisu dobri, , beležii pad broja   đaka, recimo u Metohiji.

„ Sa druge strane u nekim drugim sredinama, recimo u Gračanici  imamo povećan broj đaka, tako da u proseku,  nema razlike u odnosu na prošlu godinu“, podvukao je Stojčetović.

Stojčetović je dodao da su đaci, na  ovogodišnjoj Maloj maturi najbolje rezultate postigli na testu iz srpskog jezika dok su bili lošiji na testu iz matematike.

„Što se tiče kombinovanog tresta, to zavisi od predmeta. Najmanje znanja su pokazali odgovarajući na pitanja iz hemije i fizike“, ističe Stojčetović.

Ipak to su preliminarni rezulatati. Detaljnu analizu vrši  Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja RS i podaci se tamo veoma detaljno obrađuju a rezultati te analize još nisu gotovi.

„Ovi preliminarni podaci pokazuju da smo prosek u odnosu na ostale škole, nismo ni bolji ni gori“, naglašava Stojčetović.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."