• Početna>
  • Vesti>

Bira se najbolji KUD “Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije”

 Na platou ispred Tehničke škole “Mihajlo Petrović  Alas” u Kosovskoj Mitrovici u toku je  održavanje takmičarskog dela programa folklora u okviru 22. Sabora kulturnog stvaralaštva. Ljubiteljima folklora predstavilo se šest kulturno-umetničkih društava.

Ovom prilikom, publici su se obratili direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković” Miodrag Radomirović i Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

Radomirović je istakao  da je Sabor “najvažnija kulturna manifestacija obeležavanja Vidovdana”.

” Ovo garantuje da ćemo sačuvati naše kulturne korene i našu tradiciju, jer bez očuvanja istih nema opstanka ni jednom Srbinu na ovim prostorima.”

Spirić je pozdravio KUD “Petrovo polje” iz Trebinja koje iz opravdanih razloga nije moglo prisustvovati ovogodišnjem saboru, i istakao je da se mostovi sa Republikom Srpskom neće ni na kakav način preseći.

“Veliku zahvalnost dugujemo svim ovogodišnjim učesnicima koji su dali svoj doprinos. Svi treba više da ulažemo u budućnost mladih”, istakao je Spirić.

U takmičarskom delu programa učestvuju KUD “Đurđevdansko kolo” iz Podgorice,   KUD  “Priboj FAP” iz Priboja koji su prvi put na prostorima Kosova I Metohije, KUD “Panče Pešev” iz Kumanova , KUD “Voždovac” iz Beograda, KUD “Lazarica” iz Kruševca, KUD “Železničar” iz Kraljeva. KUD “Kosovki božur”iz Kosovske Mitrovice  I KUD “Zvečan” iz Zvečana nastupili su revijalno.

Organizator Sabora je Kulturni centar “Dragica Žarković”, a pokrovitelj Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

 

Comments

Pročitaj još