Izložba “Uzroci i posledice” – manipulacija masom kao osnovni motiv stvaralaštva

Izložba radova „Uzroci i posledice“ umetnika Milije Nešića i Radeta Markovića otvorena  je večeras u  Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Prodekan Likovnog odseka mr Ester Milentijević  istakla je da je Galerija u januaru raspisala konkurs na koji se javilo 15 autora. Večerašnji izlagači su prvi od 6 izabranih koji će svoj rad u narednom periodu predstaviti u ovom prostoru,

“Želeli smo da studentima pružimo priliku da vide i radove drugih umetnika, jer im ovde nisu pristupačne galerije. Hteli smo da oni na neki način obogate ili nađu inspiraciju kroz ovih 6 izložbi”, rekla je Milentijevićka.

Jedan od autora, Rade Marković, ističe da je ova izložba nastala kao produkt angažovane umetnosti, ali da je tona angažovanost od samih umetnika”.

“Angažovanost je naša suština. Ovo je izložba koja sadrži naše generalno ljudske, političke i sve druge stavove, zato je ona angažovana od nas samih”, kaže Marković.

Politika, uticaj malog broja moćnika na živote većeg dela populacije, besmislenost rata i mehanizmi manipulacije masom, neke su od tema kojima se bave Marković i Nešić. Izložba “Uzroci i posledice” biće otvorena do 27. juna.

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."