• Početna>
  • Vesti>

NVO Žensko pravo predstavila projekat „Ženska prava i Briselski sporazum“.

NVO Žensko pravo iz Kosovske Mitrovice započela je ovog meseca novi projekat  „Ženska prava i Briselski sporazum“.

Ovaj projekat  koji finansira KFOS, NVO Žensko pravo će sprovesti u partnerstvu sa medijskom kućom Radio Kosovska Mitrovica.

Projekat  je predstavljen danas u prostorijama ove organozacije.

„Cilj projekta je da doprinesemo ostvarivanju ženskih prava. Ciljna grupa su novinari i novinarke, predstavnici institucija i nevladin sektor“, rekla je direktorica NVO Žensko pravo Ružica Simić.

Ona je naglasila da očekuju da će po završetku projekta,  kapaciteti  novinara i novinarki na temu ženskih prava i Briselskog sporazuma biti izgrađeni.  „Takođe očekivani rezultati su i poboljšanje opšte i specifične  informisanosti građana i građanki o ženskim pravima i poboljšanje komunikacije između donosioca odluka i građanstva“, kaže Simič.

Projekat je započet danas kratkim brifingom sa novinarima  vezanim  za Briselski sporazum u kontekstu ženskih prava i za paket  zakona  o ljudskim pravima  koji je Vlada Kosova usvojila prošle godine u julu mesecu a koji se između ostalog, kroz  Zakon o rodnoj ravnopravnosti, Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o advokatu građana  –  odnose i na ženska prava.

„Interesi žena i njihovi problemi nisu dovoljno zastupljeni u Briselskom sporazumu. To smo primetili mi a to je prepoznao i KFOS“, kaže Simič i dodaje da se žene suočavaju  sa nizom problema koji su Briselskim sporazumom mogli da budu jednostavno rešeni.

„Recimo problem sa dokumentacijom“, navodi Simić.

Direktorica radija Kosovska Mitrovica, partnerske organizacije na ovom projektu, Maja Fićović  istakla je da je sa NVO Žensko pravo uspostavljena odlična saradnja, a sada su dobili mogućnost da rade zajedno obzirom da će radio Kosovska Mitrovica medijski ispratiti sve aktivnosti vezane za projekat.

“Radićemo i posebne emisije na temu ovih zakona, kako bismo ih na najbolji način približili slušaocima, javnom mnjenju…Ljudi uopšte nisu upoznati sa zakonima i u kom delu ih zakon štiti, gde mogu da se pozovu na zakon. Nadam se da ćemo to u narednih nekoliko meseci odraditi kvalitetno i da ćemo imati dobre rezultate” – podvukla je Fićović.

Projekat traje šest meseci.

Comments

Pročitaj još