Koha: Mandat Euleksu produžen do 14. juna 2018.

Zemlje članice EU postigle su načelni dogovor o produžetku mandata Euleksa za još najmanje dve godine, piše danas prištinski list “Koha ditore” pozivajući se na diplomatske izvore.

Llist piše da su se na sastanku komiteta stalnih predstavnika u EU juče, članice u načelu dogovorile da se mandat Euleksa produži do 14. juna 2018. godine, jer se veruje da je u oblasti vladavine prava i bezbednosti Kosovu još uvek potrebno prisustvo Evropske unije.

Istovremeno, EU i kosovska vlada pregovaraju o detaljima mandatima Euleksa, prenosi prištinski list “Koha”, a tim povodom bi i kosovski predsednik Hašim Tači trebalo da otputuje u Brisel sledeće nedelje.

Komitet je takođe doneo odluku da budžet Euleksu za godinu dana (do 14. juna 2017) bude 34,5 miliona evra, kao i da se za Specijalni sud za ratne zločine odobri 31,5 miliona evra.

“Svesni smo da nemamo puno vremena. Praktično ima još deset radnih dana do isteka sadašnjeg mandata Euleksa. Zbog toga sve treba da bude spremno kako bismo imali jasan mandat posle 14. juna”, rekao je neimenovani diplomtaski izvor EU za “Kohu”.

Povodom produžetka misije Euleksa, “Koha” piše da se očekuje da kosovski predsednik Hašim Tači poseti Brisel sledeće nedelje i da su u toku prirpreme za njegov sastanak sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

Kako navodi taj list, EU želi da Tači sarađuje na produžetku mandata Euleksa, radu specijalnog suda i primene sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine.

Takođe se navodi da će Tači eventualno morati da razmeni pisma sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini o produžetku mandata Euleksa.

Izvor: Tanjug

Comments