Udruženje Srba KiM:Uznemirujuće poruke iz Dečana

Protest Albanaca u Dečanima zbog odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđeno vlasništvo manastira Dečani nad poljoprivrednim zemljištem, koje je godinama predmet sporenja, još jedna je demonstracija politike pritisaka, otimačine, hajdučije i nepoštovanja zakona i autoriteta, čak ni sopstvenih pravnih instanci, navodi se u saopštenju Udruženja Srba sa Kosova i Metohije i dodaje:

“Poruke koje su se tamo čule, moraju biti signal za uzbunu za predstavnike međunarodne zajednice, koja još uvek ne shvata metode albanskih ekstremista niti razmere opasnosti po srpski narod u pokrajini, ali i po evropske vrednosti, kojima deklarativno teže i kosovske vlasti.
Posebno zabrinjava činjenica da su se uznemirujuće poruke čule od najviših predstavnika lokalne vlasti, koje stoje na čelu bunta. Oni ponavljaju da ih ni pravni niti bilo kakvi drugi argumenti ne interesuju, i istrajavaju na stavu da nešto što je i drevnim i novovremenskim tapijama dokazano kao manastirsko vlasništvo, pripada njima. Stavom da zemlja koja je predmet sporenja, pripada isključivo narodu Dečana, predsednik ove opštine je praktično dao start za otimačinu, sistemom divljeg zapada – ko prvi zabode zastavicu, njegovo je!”

Udruženje upozorava da ovakvo ponašanje, karakteristično za Albance na Kosmetu, kakvo ne postoji nigde više u civilizovanoj Evropi”, mora biti odbačeno i sankcionisano, a ne nikako nagrađivano daljim približavanje tzv “države Kosovo”, Evropskoj uniji, stoji u saopštenju Udruženja Srba Kosova i Metohije.

Foto Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."