• Početna>
  • Vesti>

UNS i DNKiM: Pronaći i kazniti vandale koji četvrti put ruše ploču nestalim novinarima

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije su osudili ponovno rušenje ploče nestalim novinarima Radio Prištine Đuri Slavuju i Ranku Pereniću koji su oteti 21. avgusta 1998. godine na putu Velika Hoča – Zočište. Udruženja traže od međunarodnih i kosovskih institucija da najzad otkriju ko iz godine u godinu čini ovaj vandalizam.

“Dan nakon što će se navršiti godina od kako su Perenićeve i Slavujeve kolege četvrti put postavile bronzanu ploču na mestu gde su poslednji put viđeni predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić je sa nekolicinom kolega danas,, po povratku sa jednog od terena, svratio da obiđe mesto u blizini Orahovca gde je ploča nestalim kolegama postavljena i primetio da je ona ponovo porušena”, navodi se u saopštenju udruženja i dodaje:

“Nepoznate osobe polomile su i odnele ploču na kojoj je pisalo na srpskom i albanskom jeziku: “Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih“. Na mestu obeležja ostali su samo stubovi.”
“Mi ne znamo ko ruši ovu tablu godinama, odgovor na to pitanje treba da nam da policija. Mi imamo pravo da sumnjamo, a samnjumo da to radi neko čija savest nije mirna, ko se plaši i ko je direktno ili indirektno odgovoran za njihov nestanak”, izjavio je predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić.
“Mi ćemo ovu tablu postaviti veoma brzo. Ne mogu oni toliko rušiti i sklanjati koliko mi možemo da postavljamo. Međutim, postavlja se pitanje smisla, ljudskosti i normalnosti. Postavlja se pitanje šta sa sitemom koji se na takav način obračunava sa nestalim novinarima”, izjavio je novinar Živojin Rakočević.

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište, skrenuli na pogrešan put i prešli na teritoruju koju je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova. Bili su u automobilu “zastava 128” plave boje koji nikada nije pronađen.
Skrnavljenje mesta na kom su nestali novinari i rušenje ploče svaki put je prijavljeno policiji ali počinioci nikada nisu otkriveni.
UNS i DNKiM traže od Euleksa i kosovske policije da konačno počnu da odgovorno rade svoj posao i obaveste javnost šta su preduzeli kako bi bili pronađeni i kažnjeni kidnaperi novinara.

UNS i DNKiM podsećaju da je posle nestanka Đure Slavuja i Ranka Perenića na Kosovu i Metohiji do 2005. godine nestalo i ubijeno sedam srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika.

Novinar i prevodilac Aleksandar Simović i fotoreporter Momir Stokuća ubijeni su 1999. godine, a radnik RTV Priština Mile Buljević je nestao iste godine. Među nestalim novinarima je i Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, koji je nestao 2000. godine.
Ubijeni su i novinari lista „Bota sot“ Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005). Nijedna otmica i ubistvo novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji nije rasvetljeno.

Comments

Pročitaj još