Kozarev: Edita Tahiri izmišlja nevešte izgovore

– Glavni pregovarač Prištine Edita Tahiri danas je po ko zna koji put pokušala da zbuni javnost izmišljajući nevešte izgovore za nesprovođenje dogovora o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, navodi se u saoštenju Dušana Kozareva, zamenika direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Smišljanjima niza neverovatnih uslova za stvaranje ZSO, Edita Tahira je pokušala da prikrije činjenicu da su rokovi za sve radnje predviđene dogovorom o uspostavljanju Zajednice odavno probijeni, i da je jedini razlog za tako nešto zapravo tvrdoglavo i zlonamerno odbijanje Prištine da srpskom narodu dozvoli stvaranje minimalnih uslova za opstanak i napredak u pokrajini.

Uspostavljanje ZSO, kao najvažniji korak u dosadašnjem toku normalizacije odnosa Beograda i Prištine, nije uzročno-posledično vezano ni za koje druge sporazume, čije sprovođenje, da nonsens bude veći, takođe opstuira Priština. Mi svakako ne možemo da imamo nimalo razumevanja za stalno nastojanje gospođe Tahiri da izmisli prepreke tamo gde ih nema, stoji u saopštenju.

Fantastična je drskost gospođe Tahiri koja formiranje ZSO, između ostalog, uslovljava gašenjem, kako ona kaže, „paralelnih srpskih institucija“, jer one su u ovome trenutku jedini garant preživljavanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Bez Zajednice srpskih opština nema ni našeg interesa za učešće u beskonačnom mrcvarenju koje gospođa Tahiri uporno priređuje i našim pregovaračima i predstavnicima EU koji posreduju u dijalogu.

Dakle, gospodo u Prištini, sprovedite ono što je dogovoreno i prestanite da izmišljate prepreke uspostavljanju ZSO, a ako nećete da učestvujete u dijalogu i ako mislite da normalizacija odnosa nije u vašem interesu vi to tako i saopštite, navodi Kozarev u saopštenju.

Comments

Pročitaj još