• Početna>
  • Vesti>

Održana promocija knjige “Aleksandar I Karađorđević”

Promocija knjige „Aleksandar I Karađorđević“ autora Radoslava  Pavlovića održana je večeras na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

O knjizi su govorili prof. dr Vladan Virijević, šef Katedre za istoriju, i prof. dr Danica Andrejević. Svoj osvrt na razvojni put ovog dela dao je i sam autor.

Virijević ističe da je o kralju Aleksandru napisano svega dve knjige. Autori tih dela su Branislav Gligorijević i KristIjan Agsbonilsen.

„Pojava gospodina Pavlovića dopunjuje i na jedan kreativni literarno umetnički način dopunjava kroki portret našeg istaknutog vladara. U predgovoru Danilo Šarenac je napisao da je oklevanje, pa čak i strah istoričara, zamenjuje smelost umetnika. Istoričar stvara jasne istorijske situacije, kada istorijskih činjenica nema. Ne postoji knjiga jednig istoričara koja moće da nadmaši život sdramskog teksta. I umetnik i istoričar utiče na izgradnji istorijske svesti, pri čemu svako daje svoj doprinos, i niko ne poseduje monopol“, kaže Virijević.

Andrejevićka ističe da  ova drama osluškuje mrtve glasove i čini ih živim, ali da je ipak treba staviti u savremeni kontekst.

„To je jedna priča, predtekst o onome što tek treba da se istraži. Znamo da postoji mnogo toga što nije potpuno jasno, iako se radi o novijoj istoriji, kaže ona i dodaje da je ova priča veoma bitna za srpski narod.

Ovo je priča o istini i o neistini – ovako delo vidi autor Radoslav Pavlović.

„Mislim da ne postoji niko ko je toliko oklevetan kao kralj Aleksandar. To ide do neverovatnih razmera. Ja gledam saznanje o Aleksandru kao državno pitanje, bezbednosno, pitanje samopoštovanja i ozdravljenja jednog društva koje nije u najboljem stanju“, kaže autor i dodaje da je knjiga nastala nakon molbe Aleksandra Tijanića da se napravi serija o kralju Aleksandru.

Iako je knjiga pisana kao osnova za scenario buduće serije, Pavlović ističe da se od te ideje odustalo iz više razloga, te da je odlučeno da materijal bude objedinjen i objavljen u vidu knjige.

Promociji  je prisustvovao i Milorad Marjanović , direktor Izdavačkog sektora  Zavoda za udžbenike sa saradnicima. Tom prilikom, dekan prof. dr Branko Jovanović uručio je zahvalnicu za izuzetnu saradnju. Obe strane izrazile su nadu da će se nastaviti uspešna saradnja.

Comments

Pročitaj još