• Početna>
  • Vesti>

Završnica North City Jazz and Blues festivala u velikom stilu

Završne večeri North City Jazz and Blues festivala, u Domu kulitre Trepča u Zvečanu prvi je na binu izašao Alex Sipiagin i Sasha Mashin trio.

Iako je karijeru započeo u rodnoj Rusiji, 1999. godine otisnu se na muzičko putovanje u Ameriku.

Govoreći o svom angažmanu, Sipagin kaće da je tokom poslednjih 26 godina izdao isto toiko albuma, i imao priliku da svira sa velikim brojem slavnih muzičara. Takođe, u saradnji sa drugim muzičarima, bio je učesnik u snimanju oko 400 albuma.

„Moj muzički stil je moderan njujorški stil, i uključuje pored klasičnih elemenata džeza, primese tradicionalnog džeza, mejnstima, modenog džeza, klasične muzike, ali i ruske tradicionalne muzike“, kaže Sipagin.

Na pitanje novinara kakva je džez scena u Rusiji, on kaže da stanje nije najbolje, ali da ima pomaka poslednjih godina.

„Dva puta godišnje posećujem Rusiju. Postoje mnogi mladi muzičari, koji napreduju. Nažalost, nemaju pristup pravom džezu. Sa druge strane, postoje ljudi koji se trude da razviju džez scenu. Jedan od njih je Ingrid Gudman, koji pravi festivale i dovodi američke muzičare“, ističe Sipagin.

Saskofonista Majkl Brejker, basista Dejvid Holand, neka su od velikih imena džeza sa kojima je Sipagin sarađivao. Takođe je član „Charles Mingus“ benda koji čine najznačajniji muzičari Njujorka.

Nakon Sipagina, na binu će oko 23 časa izaći Sanja Ilić i Balkanika, koji će u velikom stilu zatvoriti 14. Internacionalni „North City Jazz and Blues festival“ .

Comments

Pročitaj još