Galerija “Akvarijus”: Otvorena izložba dečjih vaskršnjih radova

U galeriji „Akvarijus“ u Kosovskooj Mitrovici večeras je otvorena izložba dečijih radova na temu Vaskrsa.

Izložbu je pripremilo 37 mališana uz budno oko i podsticaj akademske slikarke Miljane Bulatović i studenta Fakulteta umetnosti Stefana Stevanovića.

Simona Dimitrijević likovnu radionicu u Galeriji Akvarijus pohađa već godinu dana.

„Radila sam čestitku, crtala i farbala jaja. Meni je ovde prelepo i nastaviću da dolazim“, kaže Simona.

Miljana Bulatović zahvalila se decu na maštovitosti i trudu, ali i roditeljima na podršci.

„Da oni nisu puni kvaliteta i mašte, oni ne bi mogli ovo da urade i da imaju bolje profesore od mene. Moj udeo je mali“, rekla je Bulatovićka.

O dečijem umetničkom daru na otvaranju izložbe govorio je prof. dr Velimir Karavelić.

„Dečji crtež je toliko moćan da vam to ne mogu opisati, i to zvuči kao paradoks. Ovo što sam sad video nije novost. Sve mogu da osporim, ali dečiji crtež ne. Reći ću vam definiciju dečjeg crteža koju je izrekao jedan Nemac. On je rekao da je to ravnoteža između apstraktne pojmovnosti i individualne očiglednosti, to znači da kada dete nešto nacrta, ne dodvora se nikome, ne kalkuliše, kao što se ne kalkuliše ni u ljubavi. Uostalom, umetnost je dar ljubavi, hitac ljubavi“, istakao je Karavelić.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."