Đurić: Tražićemo da se Oliver brani sa slobode

Vlada Srbije smatra da je sudski proces protiv lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, koji je u prvostepenom postupku osuđen na devet godina zatvora, “par ekselans politički proces” i zahtevaće od međunarodne zajednice da se Ivanović momentalno pusti da se brani sa slobode, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

Ðurić je na konferenciji za medije podsetio da prolaze meseci otkako je Ivanović nepravedno iza rešetaka, “u uslovima u kojima nijedan nevin čovek ne bi trebalo da se nalazi”.

Prema njegovim rečima Ivanović, koji je osuđen zbog ratnih zločina počinjenih 1999. u Kosovskoj Mitrovici, nije imao pravo na fer suđenje i nepristrasni sudski postupak u koji su, kako je rekao, upliv imale različite političke strukture.

Ðurić je apelovao na predstavnike međunarodne zajednice, advokature, kao i sve koji mogu da doprinesu, da se proširi istina o “nepravednom utamničenju” Ivanovića.

“Ono što se dogodilo Ivanoviću može da se dogodi bilo kom Srbinu na Kosovu i Metohiji, i zato moramo da budemo ujedinjeni u njegovoj odbrani”, smatra Ðurić.

Na pitanje novinara da li o slučaju Ivanović razgovara prilikom zvaničnih poseta Briselu, Ðurić je odgovorio da to čini svaki put, ali da uvek naiđe na zid ćutanja.

“Dobijamo uvek isti odgovor, da je to pitanje pravosuđa i da kao politički predstavnici oni ne mogu da se mešaju”, rekao je Ðurić, dodajući da to smatra licemernim, jer, kako je primetio, upravo su ti ljudi odgovorni za funkcionisanje pravosuđa na Kosovu i Metohiji.

Branilac Ivanovića, advokat Nebojša Vlajić, objasnio je da je trenutno postupak u fazi žalbe pred drugostepenim organom, odnosno Apelacionim sudom, i da bi to trebalo da potraje nekoliko meseci.

Prema njegovim rečima, predmet je obiman, pa će biti potrebno da se žalbe prevedu na engleski jezik, kako bi mogle da se s njima upoznaju svi učesnici postupka, a zatim i da na njih odgovore.

“Kaznu Ivanoviću ne smatramo prestrogom, već nepravičnom, jer za nevinog čoveka i devet dana je mnogo, a kamoli devet godina”, rekao je Vlajić i podsetio da je Ivanović u pritvoru 27 meseci.

Istakavši da nema dokaza da je Ivanović počinio ono za šta je osuđen, Vlajić je naveo da se to vidi i u presudi.

“Na suđenju koje je trajalo više od 100 dana niko se nije bavio postojanjem navodnog plana za proterivanje i ubijanje Albanaca, na osnovu kojeg je Ivanović osuđen. To niko od svedoka nije spomenuo, već se to prvi put čulo od predsednice veća prilikom čitanja presude”, rekao je Vlajić

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Ðorđević smatra da je presuda Ivanoviću odraz trenutne politike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, i poseban šlučaj političkog marketinga međunarodne zajednice.

Njegov kolega advokat Zdenko Tomanović objasnio je da je Ivanović osuđen zbog pripadnosti grupi, što je, kako je rekao, kriterijum koji su napustile i one države koji su tu teoriju uvele u pravnu nauku.

Izvor TV Most

Comments

Pročitaj još