KM: Održana promocija romana “La Sans Pareille”

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, večeras je održana promocija knjige prof. dr Milisava Savića “La Sans Pareille”.
„Ljubavni roman sa dodacima”, kako stoji u podnaslovu nagrađivanog dela, jeste roman o ljubavi, ali i o ratu koji je 90-ih zahvatio Jugoslaviju i ljude koji su snašli, ili se, pak, nisu snašli u vihoru rata.
Prof. dr Valentina Pitulić, govoreći o piscu, istakla je da je on specifičan po svojoj sposobnosti da prepozna priče iz svog kraja i plasira ih u svet.
„Milisav Savić je zanimljiv po tome što on u savremenom miljeu na svakom koraku pronađe priču. Ono pored čega bismo mi prošli nerazmišljajući o čudesnosti stvari, ljudi i predela, tu on zastane i pravi jednu interdisciplinarnu relaciju između literature i života. I više ne znate šta je kod njega život, a šta literatura“, rekla je Pitulićka.
Prof. dr Danica Andrejević istakla je da je roman „La Sans Pareille“ u umetničkom, strukturnom smislu „najbolje složen roman ovog autora“.
„Iako izgleda rasut i framentaran, on je povezan i celovit“, istakla je Andrejevićka i dodala da ovim romanom Savić obnavlja ljubavni roman, koji je kako kaže, u današnjem vremenu stavljen na marginu, kao i sve drugo što ima veze sa osećanjima.
„Ova proza predstavlja reinkarnaciju zaboravljenog i zapostavljenog ljubavnog romana i obnovu senzualnosti u savremenoj srpskoj književnosti“, ocenila je Andrejevićka.
U obraćanju prisutnima, pisac je najavio svoje nove literarne poduhvate.
„Idem u mesta iz srpske narodne poezije. Treba da obiđem Kačanik i sva druga mesta, bio sam na Miroču… Na osnovu toga ću pisati novi roman, tu ću najverovatnije da dovedem jednu Amerikanku, i to posle NATO bombardovanja, i ona će ići istim tim putem. Tu mogu malo više da izmišljam i nadam se da će to biti lepa priča“, rekao je Savić.

Comments

Pročitaj još