• Početna>
  • Vesti>

Redovni pregledi – osnova za rano otkrivanje i lečenje kancera

U Kosovskoj Mitrovici danas je održano predavanje na temu Prevencija raka dojke i grlića materice. Predavanje koje je otslušao veliki broj naših sugrađanki, održao je  prof. dr  Slaviša Stanišić, redovni profesor na katedri za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta.

Prisutni su bili u prilici da čuju šta o najvećem uzročniku smrtnosti žena u Srbiji ima da kaže čovek sa višpedecenijskim iskustvom u praksi i naučno-istraživačkom radu.  Profesor Stnišić posebno je istakao važnost profilakse odnosno prevencije i naglasio da nije sve ni u tome. On smatra da je stres i opšte nezadovoljstvo i potiskivanje emocija na duge staze glavni krivac za pad imuno-sistema što je osnova za razvoj svih pa i malignih oboljenja. Redovni pregledi garantuju uočavanje malignih promena na vreme i njihovu eliminaciju. Građanke Kosovske Mitrovice i Zvečana imaju mogućnost da sve te preglede obave u Domu zdravlja Zvečan bez novčane naknade.

Rađanje prvog deteta posle  tridesete, nasilno prekidanje dojenja, nasilni prekid trudnoće, hormonska kontracepcija  u trajanju dužem od pet godina –  prepoznati su kao glavni faktori rizika za pojavu raka dojke dok je kod raka grlića materice, krivac broj 1 je humani papiloma virus koji se prenosi seksualnim putem.

Profesor Stanišić je apelovao na kolege da kako je rekao “hum,anizuju” zdravstvene ustanove kako bi pacijentkinjama – pre svega, bilo lakše da se odluče za preglede i kako bi im to postalo dobra navika. “Jer ova bolest nije bolest pojedinca. Kada se ona  dijagnostikuje – od nje pati cela porodica”, naglasio je profesor Stanišić.

Ovo predavanje u Kosovskoj Mitrovici a potom i u Leposaviću, organizovali su Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica i Unija žena SNS-a Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još