Šešelj oslobođen svih optužbi

HAG – Haški tribunal oslobodio je danas lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Većina članova veća, uz suprotno mišljenje sidije Flavije Latanci, zaključila je da  Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice.

Latanci je bila suprotnog mišljenja po osam tačaka optužnice.

“Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovek”, rekao je sudija Žan Klod Antoaneti.

Ta presuda je prvostepena i na nju će haško tužilaštvo imati pravo da ulože žalbu.

Sudija Žan Klod Antoaneti rekao je da je danas pročitao sažetak presude, koja ukuopno ima 100 strana, a na kraju izricanja cela presuda biće podeljena učesnicima u postupku.

Predsednik Pretresnog veća sudija Žan Klod Antoanerti rekao je čitajući presudu da većina članova veća, uz suprotno  mišljenje sudije Flavije Latanci, smatra da tužilaštvo nije podnelo dovoljno dokaza za svoje tvrdnje iz optužnice koji se tiču proterivanja Hrvata iz Hrtkovaca.

“Motivi u Hrtkovcima bili pre svega lične prirode i potreba da se obezbedi smeštaj Srbima koji su ostali bez krova na glavi. Iz govora Šešelja ne može da se zaključi da je učetsvovao direktno u razmeni kuća – a što je prikazana kao glavno sredstvo za proterivanje Hrvata”, naveo je sudija.

Većina članova veća ocenila je da tužilac nije predočio dovoljno dokaza da bi se utvrdilo da je Šešelj kriv za ubistvo u Crnoj Reci, okrutno postupanje na Ovčari, okrutno postupanje u skladištu Velepromet, mucenje u kasarni i Vugošcu, u opštini Nevesinje, ubistvo civila oko Sarajeva, pljacke imanja kod vukobvara.

“Nije kriv za pustošenje sela i gradova”, napomenuo je sudija.

Što se tiče optužbi o učestvovanju paravojnih snaga u zločinima, Veće kaže da su mu predočeni dokazi u kojima se kaže da su bili prisutni Arkanovi tigrovi, Beli orlovi, odred Dušan Silni, Crvene beretke, Jedinica za specijalne operacije, Žute ose, Jedinica Vasilija Vidovića, Gogićeva jedinica, koja je takođe poznata pod imenom Grupa iz Loznice, jedinica Karađorđe, Srpska garda SPO, jedinice Bratislava Gavrilovića i jedinice Slavka Aleksića.

“Nema dovoljno dokaza da se zaključi da je Šešelj bio povezan da Arkanom, jedinicom Karađorđe. Nema dokaza o vezi Šešelja i grupe iz Loznice i jedinice Srpske garde.”

Veće je saopštilo da je detaljno istraživalo ko su bili “Šešeljevci” kako ih ne bi brkali sa “četnicima”.

“Analiza dokaza pokazala je da su se “Šešeljevci” mogli identifikovati po fizičkom izgledu i odeći, ali da to nije bilo odlučujuće. Veće je pažljivo identifikovalo pojedince povezane sa SRS, umesto da sve “četnike” poveže sa Šešeljem”, saopštilo je Veće.

Presudu čita predsednik pretresnog veća sudija Žan Klon Antoaneti, a prenos ide uživo na drugom programu Radio televizije Srbije.

Napominjući da čita sažetak presude, sudija je naveo da je tokom suđenja koje je počelo 7. novembra 2007. godine prikupljeno je 1400 dokaznih predmeta, saslušano je 99 svedoka, a da presuda broji više od 100 strana.

Sudija je podsetio da je haško tužilaštvo tvrdi da je Šešelj učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa Slobodanom Miloševićem, vojnim i paravojnim snagama, “četnicima” i “šešeljevcima”.

“Glavna uloga Vojislava Šešelja bila je rasparivanja mržnje i regrutovanje dobrovoljaca koji su slati na teren, pa integrisani u srpske snage, koje su delovale u BiH i Hrvatskoj”, naveo je sudija i podsetio da se po svim tačkama optužnice Šešelj se izjasnio da nije kriv branio se sam bez pomoći branioca.

Takođe je naveo da je Šešelj odlučio da neće pozivati svedoke, ali je u prvom delu postupka aktivno učestvovao – osporavao je legalnost međunardong suda i kredibilitet svedoka.

Šešelj ne prisustvuje izricanju presude, a SRS je najavila da će u podne održati konferenciju za novinare povodom današnje odluke Haškog suda.

Izvor> TANJUG

Comments

Pročitaj još