Obeležavanje pogroma na Kosovu i Metohiji

Povodom dvanaeste godišnjice od martovskog pogroma  srpskog naroda na Kosovu i Metohiji 17.i 18. marta 2004. godine,  predstavnici Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica položiće  danas vence na spomenik Istine kod glavnog ibarskog mosta  kao i na spomen ploče  tragično nastradalim Mitrovčanima  –  Borivoju Spasojeviću i Jani Tučev.  Polaganje venaca predviđeno je za 10 sati nakon čega će biti održan prigodan umetnički program kod spomenika Istine.

U talasu nasilja na Kosovu i Metohiji, u dva dana je ubijeno devetnaest osoba, od kojih osam Srba, dok je jedanaest Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu. Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Centralna manifestacija biće održana u Gračanici gde će se na  akademiji obratiti direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Na akademiji će govoriti i episkop raško-prizrenski Teodosije i predsednik Komisije za nestala i oteta lica Veljko Odalović.

Manifestacija obeležavanja godišnjice martovskog pogroma počeće u 12.00 sati okupljanjem u porti manastira Gračanica, a povorka će proći ulicama Gračanice do Doma kulture. Akademiju organizuje Udruženje porodica kosmetskih stradalnika sa KiM, u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i Komisijom za nestala lica.

Comments

Pročitaj još