Obeležavanje pogroma na Kosovu i Metohiji

Povodom dvanaeste godišnjice od martovskog pogroma  srpskog naroda na Kosovu i Metohiji 17.i 18. marta 2004. godine,  predstavnici Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica položiće  danas vence na spomenik Istine kod glavnog ibarskog mosta  kao i na spomen ploče  tragično nastradalim Mitrovčanima  –  Borivoju Spasojeviću i Jani Tučev.  Polaganje venaca predviđeno je za 10 sati nakon čega će biti održan prigodan umetnički program kod spomenika Istine.

U talasu nasilja na Kosovu i Metohiji, u dva dana je ubijeno devetnaest osoba, od kojih osam Srba, dok je jedanaest Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu. Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Centralna manifestacija biće održana u Gračanici gde će se na  akademiji obratiti direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Na akademiji će govoriti i episkop raško-prizrenski Teodosije i predsednik Komisije za nestala i oteta lica Veljko Odalović.

Manifestacija obeležavanja godišnjice martovskog pogroma počeće u 12.00 sati okupljanjem u porti manastira Gračanica, a povorka će proći ulicama Gračanice do Doma kulture. Akademiju organizuje Udruženje porodica kosmetskih stradalnika sa KiM, u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i Komisijom za nestala lica.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."